GAME OF THRONES

Βάλαμε τον κλασικό άσχετο με το Game of Thrones να γράψει review για το φινάλε

Ίσως τα σχόλια του παρακάτω κειμένου ξεπεράσουν σε αστοχίες και το ίδιο το φινάλε, ποιος ξέρει.

Να ‘μαστε και πάλι εδώ, πώς περνάει ο καιρός ε. Αυτή τη φορά μου φάνηκε ότι πέρασε λίγος καιρός παραπάνω μέχρι να καταλήξουμε στο ‘εδώ’, αλλά ποιος είμαι εγώ για να κρίνω. Τελείωσε λοιπόν, αυτό ήταν. Πραγματικά πότε πέρασαν 8 σεζόν ‘Game of Thrones’, νιώθω σαν όλα να διήρκησαν μόλις 3 επεισόδια.

Α, συγγνώμη, τόσα έχω δει πράγματι και όπως στα δύο τελευταία season finale, είμαι και πάλι εδώ για το κλασικό και αγαπημένο (δικό μου, έστω) review του άσχετου. Να πω βέβαια σε αυτό το σημείο πως ακόμα και καθόλου να μην την έχεις παρακολουθήσει τη σειρά, είναι αδύνατον να μην ξέρεις πάνω κάτω τι έχει γίνει, εκτός κι αν είσαι Amish και ζεις μακριά από την τεχνολογία. Πριν πατήσω το play λοιπόν, ήξερα ήδη τα εξής:

  • Η Arya σκότωσε τον Night King.
  • Η  Daenerys έκαψε μια πόλη.
  • Έγινε μια μάχη στο σκοτάδι και κανείς δεν έβλεπε τίποτα.
  • Γενικά έχει πεθάνει πολύς κόσμος από το βασικό καστ, κάτι που με διευκολύνει στο να θυμάμαι αυτούς που έμειναν.
  • Ο Martin ακόμα δεν έχει γράψει τα βιβλία.
  • Σε ένα πλάνο ξέχασαν έναν καφέ.
  • Ο Jon Snow δεν χαιρέτησε αρκετά εγκάρδια τον σκύλο του.

Με όπλα μου τα παραπάνω και όσα θυμόμουν από τα 2 (δύο) επεισόδια που είχα δει στο παρελθόν, ρίχτηκα στη μάχη για μια τελευταία φορά. Τα previously δεν μου χάρισαν και πολλές καινούριες πληροφορίες, εκτός από το θάνατο των αιμομικτικών αδερφών Lannister. Σύμφωνα με έρευνες πάντως, όταν κάνεις σεξ με την αδερφή σου έχεις 57% πιθανότητες να σε πλακώσει ένα κτίριο, οπότε το ρίσκο απλά δεν τους βγήκε. Τίτλοι αρχής, κλασική μουσικούλα, φύγαμε.

Στο πρώτο πλάνο, βλέπουμε τον Tyrion (νιώθω τόσο περήφανος που τους αναγνωρίζω πια, σαν να βλέπω οικογενειακή φωτογραφία και να αναγνωρίζω όλους τους θείους) να περπατάει στα καμένα και να μην λέει κουβέντα, ενώ γύρω του υπάρχουν παντού πτώματα. Από πίσω, ακολουθεί ο Jon Snow σαφώς σκεπτικός, σε μια σκηνή που αν ήμασταν σε κόμικ θα τον βλέπαμε στο επόμενο καρέ να έχει σκάψει ένα αυλάκι γύρω από τον εαυτό του.

Ο πιστός ευνούχος της Daenerys (πλέον το γράφω απ’ έξω το όνομά της, παλαίουρας) κρατάει γονατιστούς τους αιχμαλώτους και σκοπεύει να τους σφάξει, ο Jon και ο Tyrion προσπαθούν να τον πείσουν να μην τους κόψει το λαιμό και καταλήγουν στο ότι θα πρέπει να πείσει ο Jon την Daenerys να τους λυπηθεί. Αυτή που στο προηγούμενο επεισόδιο έκαψε μια ολόκληρη πόλη. Καλά θα πάει αυτό. Όσο περιμένει το πόρισμα, ο ευνούχος αρχίζει να κόβει λαιμούς για να μην βαριέται.

Ο Tyrion συνεχίζει τη βόλτα του στα ερείπια, ανακαλύπτει τα πτώματα των αδερφών Lannister, (θέλω να πω ότι είναι και δικά του αδέρφια, αλλά δεν παίρνω όρκο και ντρέπομαι να ρωτήσω την Ιωσηφίνα, πάντως αν είναι αδέρφια του κάτι δεν πάει καλά, δεν έχουν κάνει ούτε μία φορά σεξ) και αρχίζει να κλαίει με δραματική μουσική στο background. O Jon σμίγει με την Arya, η Arya σαν κλασική αδερφή κράζει την κοπέλα του αδερφού της (το ότι είναι ξαδέρφη του και δολοφονεί ολόκληρες πόλεις είναι δυνατά χαρτιά ομολογουμένως) και όπως συμβαίνει πάντα όταν κράζεις κάποιον, η Dani (αρκετά το έγραψα ολόκληρο, έχω να την αναφέρω πολλές φορές ακόμα) σκάει σαν κυρία πάνω στον δράκο της. Τον οποίο δράκο τον λένε Drogon, πραγματικά πρέπει να τους πήρε πάρα πολλή ώρα να βρουν αυτό το όνομα, αναρωτιέμαι πού πήγαν και το σκέφτηκαν.

Jon και Arya ανεβαίνουν κάτι σκαλιά, ο ευνούχος είναι ξανά εκεί κι η Dani ετοιμάζεται για λόγο προς τον λαό της. Η ατμόσφαιρα με τον Jon δείχνει κάπως αμήχανη, αλλά ΟΚ, κι εγώ αν έκανα σεξ με τη θεία μου μια αμηχανία θα υπήρχε. Πράγματι, ο λόγος της Dani προς τον λαό της ξεκινάει σε άψογα ντοθράκι (από τα λίγα ντοθράκι που ξέρω τουλάχιστον) και σαν άλλος πρόεδρος των Η.Π.Α μιλάει για περιοχές που τις ελευθέρωσε διαλύοντάς τις, χρήζει τον ευνούχο master of war και αυτό-αναγορεύεται σε απόλυτη βασίλισσα.

Ο Tyrion τα βάζει με την Dani, η οποία τον κατηγορεί για προδοσία και τον στέλνει στη φυλακή, ο Jon κι η Arya μοιάζουν λίγο τρομαγμένοι, και ο πρώτος επισκέπτεται τον Tyrion στο δωμάτιο που τον έχουν κλεισμένο, περιμένοντας να τον εκτελέσουν. Εκεί, ο Tyrion ρωτάει τον Jon αν υπάρχει ζωή μετά θάνατον, μιας και μην ξεχνάμε πως ο Jon έχει πεθάνει ήδη μία φορά, παραδέχεται πως έχουν κακομάθει την Dani και του αφήνει να εννοηθεί πως μόνο εκείνος μπορεί να τη σκοτώσει.

H Dani βλέπει επιτέλους το θρόνο, τον χαϊδεύει και λίγο πριν αρχίσει να τον γλείφει, εμφανίζεται ο Jon. Ακολουθεί ο κλασικός άβολος τσακωμός μεταξύ θείου-ανιψιού, έχει συμβεί σε όλα τα οικογενειακά τραπέζια. Ξέρεις, αυτό που ο θείος/θεία τρελάθηκε κι έκαψε μια ολόκληρη πόλη. Τελικά του ζητάει να χτίσουν μαζί τον κόσμο, ‘break the wheel’ κι άλλα τέτοια ρομαντικά, φιλιούνται με πάθος κι αυτός την μαχαιρώνει. Σοκ. Βασικά, κανένα σοκ, άλλα δυο επεισόδια έχω δει, δεν είχα δεθεί και τόσο, ΟΚ. Ο δράκος κοιτούσε όλη την ώρα εν τω μεταξύ, εμφανώς στεναχωρημένος, λογικά θα περιμένει την Dani να γυρίσει και θα γίνει spin off, ‘Δράτσικο’, κάτι τέτοιο.

Τελικά ο δράκος αρχίζει να πετάει φλόγες, καίει το θρόνο (άδοξο), παίρνει τη Dani και φεύγουν. Ντάξει παιδιά, σόρι, αλλά δεν θα στεναχωρηθώ κιόλας που ένας δράκος έχασε το αφεντικό του, δεν έχω επενδύσει στη σειρά αλλά νομίζω ότι έτσι κι αλλιώς, δεν θα με συγκινούσε η ιστορία κανενός δράκου. Ποτέ. Σε καμία σειρά.

Ο ευνούχος παίρνει τον Tyrion και όλοι μαζί μαζεύονται σε ένα συμβούλιο, κάτι που θυμάμαι ότι έχω ξαναδεί, οπότε ή συμβαίνει συνέχεια, ή πετυχαίνω κάθε επεισόδιο που περιλαμβάνει συμβούλιο. Εκεί βρίσκεται και η Σάνσα, ο Μπραν, η Arya, ο άλλος που έτρεχε στις δημόσιες υπηρεσίες και 2-3 ακόμα, οι οποίοι θα διαλέξουν τον νέο βασιλιά(!). Κάπου εδώ θα ρωτούσα γιατί δεν έκαναν αυτό από την αρχή, αλλά ΟΚ, δεν θέλω να υποτιμήσω τόσο τη σειρά, προφανώς και θα υπάρχει κάποιος λόγος που τους πήρε 8 σεζόν και πέθανε το μισό καστ. Εν τω μεταξύ κανείς δεν σχολιάζει ότι η Dani δεν ζει πια και δεν μπορώ να καταλάβω αν το ξέρουν, κι αν το ξέρουν γιατί είναι τόσο χαλαροί.

Ένας γλυκούλης πάει να πάρει τον λόγο κι η Sansa του λέει να κάτσει, πόσο αγένεια, αλήθεια τον λυπήθηκα και τον λόγο τελικά παίρνει ο ήρωάς μου, ο οποίος ουσιαστικά εφευρίσκει και προτείνει μπροστά τους την δημοκρατία. Και όλοι γελάνε. Ο τύπος μόλις τους πρότεινε το πολίτευμα της δημοκρατίας και όλοι γέλασαν. Λογικά αργότερα πίτσαρε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες μεταξύ των βασιλείων και του έκαναν σαπουνάκι. Και τελικά, ο Tyrion αναλαμβάνει να δώσει τη λύση.

Βγάζει ένα inspirational speech, αποθεώνει το storytelling σαν καλός υπάλληλος διαφημιστικής και κάπως καταλήγει στη λύση του Μπραν, τον οποίο αποκαλεί Bran the Broken. Πόσο offensive. Βέβαια τον πρότεινε για βασιλιά, οπότε ο Μπραν δεν δίνει σημασία, όλοι ξαφνικά το δέχονται, κι ο Μπραν ο Χαλασμένος έτσι απλά και εύκολα θα κάτσει στο θρόνο. Μόνο η Sansa δεν ψήθηκε και είπε ότι ο Βορράς θα μείνει ανεξάρτητος, κόντρα στο κράτος της Αθήνας. Πραγματικά, γιατί δεν τα είχαν συζητήσει από την αρχή όλα αυτά, αφού τα λύνουν τόσο εύκολα; Και τι δουλειά έχει εκεί ο Μακόλεϊ Κάλκιν;;

Ο Μπραν δίνει έναν τίτλο στον Tyrion σαν ευχαριστώ (κατευθείαν οι ΠΑΣΟΚΙΕΣ) κι ο Tyrion επισκέπτεται τον Jon Snow που ξαφνικά έχει μακρύ μούσι, προφανώς από τη στεναχώρια του μάκρυναν οι τρίχες του. Αποφασίζεται να τον στείλουν εξορία με ένα καράβι, κάτι που για τύπο που έχει πεθάνει στο παρελθόν δεν το λες και τραγικό, χαιρετάει τα αδέρφια του και η Arya αποφασίζει να πάει μόνη της προς τα δυτικά. Ο Μπραν απλά κοιτάει γενικά, απ’ ό,τι έχω καταλάβει αυτή είναι η φάση του, ο καλύτερος βασιλιάς θα γίνει.

Ο Μακόλεϊ διαβάζει ένα βιβλίο και συμπληρώνει την ιστορία των Lannister, κάνουν έναν συμβούλιο τύπου υπουργικό και μοιράζουν αρμοδιότητες, ρίχνουν λεφτά για νέα μπουρδέλα, γενικά όλα ανθίζουν, παίζει και  πάλι βιβλίο εκεί, δεν έχω καταλάβει τι είναι, σίγουρα όχι το καινούριο του Martin πάντως. Χα.χα.χα.

Στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι το τέλος του ‘Game of Thrones’ μου θυμίζει το τέλος του ‘Lord of the Rings’, όταν όλα είχαν τελειώσει και για κάποιο λόγο ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΠΕΦΤΑΝ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ.

Ο Jon χαιρετάει τον σκύλο του, ΟΡΙΣΤΕ ΛΥΣΣΑΞΑΤΕ, τον βλέπουμε στο άλογό του να απομακρύνεται, η Sansa είναι κι αυτή βασίλισσα, η Arya κάνει ταξιδάρες, μια χαρά έζησαν οι Stark κι εμείς καλύτερα.

Τέλος εποχής, για μια σειρά που ακόμα κι αν απογοήτευσε αρκετό κόσμο στο τέλος, θα αποτελεί για πάντα ένα φαινόμενο της τηλεόρασης, μια από τις τελευταίες σειρές που το κοινό παρακολουθούσε ταυτόχρονα, δημιουργώντας κοινότητες, αναφορές και αποκτώντας πιστούς φαν. Πλάκα είχε.

* Την Κυριακή 26 Μαΐου, μία εβδομάδα ακριβώς μετά την προβολή του μεγάλου φινάλε, κάνει πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ ‘Game of Thrones: The Last Watch’, αποκλειστικά στη Nova, ταυτόχρονα με την Αμερική, στις 4 μετά τα μεσάνυχτα και σε Prime Time προβολή τη Δευτέρα 27 Μαΐου, στις 22:00, από το Novacinema1HD.

** Για τα πάντα γύρω από το ‘Game of Thrones’, επισκέψου την ειδικά διαμορφωμένη μας σελίδα.

*** Το απόλυτο κουίζ του ‘Game of Thrones’ είναι εδώ και το έχει ετοιμάσει το Oneman, πάτα εδώ και δείξε μας τι ξέρεις.