GAME OF THRONES

Άνοιξε βεντέτα μεταξύ των φινάλε GoT και Lost, πάρε κι εσύ θέση

Μια διαμάχη από το 2011 ήρθε ξανά στην επιφάνεια. Τώρα όμως πλέον εσύ αποφασίζεις.

Το 2011 ο George R.R. Martin, συγγραφέας της σειράς βιβλίων ‘A Song of Ice and Fire’ που γέννησε το ‘Game of Thrones’, είχε δώσει μια συνέντευξη στον New Yorker όπου είχε δηλώσει ότι το έβλεπε «κάθε εβδομάδα προσπαθώντας βγάλω άκρη, και όσο το πήγαιναν όλο και πιο βαθιά έλεγαν συνεχώς, ‘Το καλό που τους θέλω να έχουν κάτι καλό στο νου για το τέλος, το καλό που τους θέλω να αποζημιωθούμε’». Στη συνέχεια είχε προσθέσει σχετικά με το τέλος που εκείνος προετοιμάζει, «Θέλω να δώσω [στους φαν] κάτι άψογο. Κι αν το γ@μησω στο τέλος; Κι αν το κάνω σαν το ‘Lost’; Θα έρθουν ξωπίσω μου με πιρούνες και φωτιές».

Εκείνες τις ημέρες ο Damon Lindelof, ο ένας εκ των δύο showrunners του ‘Lost’ που αργότερα προχώρησε στο υπέροχο ‘Leftovers’, είχε γράψει σε μια σειρά αστείων tweets που πλέον δεν υπάρχουν, «George? Βρέθηκες να είσαι στα μαχαίρια τώρα motherf-ker… Ο Χειμώνας ΕΡΧΕΤΑΙ, bitch… Δεν με νοιάζει η γνώμη του για το φινάλε, με νοιάζει που χρησιμοποιεί το ‘pulling a LOST’ ως εμπειρικό ορισμό που σημαίνει ‘σκ@τώνω το φινάλε’… Μόλις ενημερώθηκα ότι ο George δουλεύει την απάντηση της διαμάχης μας. Θα την έχω σε ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ».

Σε χιουμοριστικό κλίμα ο δημιουργός είχε δώσει την ίδια περίοδο συνέντευξη στο Entertainment Weekly, όπου όχι μόνο είχε δηλώσει τεράστιος φαν του Martin, αλλά είχε αναφέρει ότι η σειρά βιβλίων του ‘Wild Cards’ ήταν από τις αγαπημένες του ως παιδί και επηρέασε μάλιστα και το ‘Lost’.

Σχετικά με την ενόχλησή του όμως, δεν είχε κάνει πίσω: «Δεν είμαι ακριβώς σίγουρος ότι ο George Martin έχει καν γνώση ότι βρίσκεται σε διαμάχη μαζί μου. Όταν κάποιος λέει κάτι σε μια συνέντευξη, η ομορφιά του Twitter είναι ότι είναι μια πλατφόρμα που προσφέρεται για άμεση απάντηση. Δυστυχώς εκείνος δεν είναι στο Twitter οπότε δεν είναι εντελώς δίκαια η μάχη. Αλλά στη διάρκεια της σημερινής μέρας έδωσε και κάποιες σχετικές ακόμα συνεντεύξεις, είναι σε αντι-Lost περιοδεία φαίνεται. Οπότε νομίζω ότι όντως λογίζεται σαν διαμάχη».

Τα χρόνια πέρασαν, το ‘Game of Thrones’ έκτοτε τελείωσε, ο GRRM δεν κατάφερε να κυκλοφορήσει το τέλος του πριν αυτό της σειράς, και το show μπήκε στο πάνθεον των σειρών με τα χειρότερα φινάλε στην ιστορία.

Ο συγγραφέας βρέθηκε στο podcast Maltin on Movies και, πλέον έχοντας και προσωπική εμπειρία από έντονες αρνητικές αντιδράσεις, ανέφερε ότι «το Ίντερνετ είναι τοξικό με έναν τρόπο που η παλιά κουλτούρα των fanzines και των κόμικ – φαν των κόμικ, φαν της επιστημονικής φαντασίας – δεν ήταν. Υπήρχαν διαφωνίες. Υπήρχαν διαμάχες, αλλά καμία σχέση με τη σημερινή τρέλα που βρίσκεις στο Ίντερνετ». Δεν νομίζω ότι θα διαφωνήσει κανείς με αυτό, όμως κι εκείνος κάποτε είχε ενώσει τη φωνή του με τις φωνές εναντίον του ‘Lost’ και ο Lindelof δεν το έχει ξεχάσει.

Ο δημιουργός ανέβασε στο Instagram του τη δήλωση του Martin και έγραψε: «Συμφωνώ μαζί σου, George. Και παραμένω τεράστιος φαν του έργου σου. Έχοντας πει αυτό, αναρωτιόμουν πάντα αν θα ήσουν House Stark ή House Lannister… Τώρα ξέρω ότι είσαι House Glass. Ας σταματήσουμε να πετάμε πέτρες, έτσι; #Turd #TheNorthRemembers».

Πέρα από το hashtag #TheNorthRemembers, το #Turd λογικά αναφέρεται σε άλλη ατάκα του GRRM σχετικά με το ‘Lost’ όπου είχε παρομοιάσει το φινάλε με «μια μεγάλη κουράδα που είχαν αφήσει στο κατώφλι» του.

[Σημείωση: Το σχόλιο προέρχεται από το γνωμικό «Αυτοί που ζουν σε γυάλινο σπίτι δεν θα πρέπει να πετούν πέτρες σε άλλους», που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να κριτικάρεις τους άλλους όταν έχεις παρόμοιες αδυναμίες].

Για να είμαστε δίκαιοι, το τέλος του ‘Game of Thrones’ ήταν το τέλος της σειράς και δεν υπογράφηκε από τον Martin. Ο συγγραφέας έδωσε στους Benioff και Weiss την τελική εικόνα των χαρακτήρων και του Westeros, αλλά η εκτέλεση ήταν όλη δική τους. Για το δικό του ολοκληρωμένο όραμα – αν το πάρουμε ποτέ στα χέρια μας με τον ρυθμό που γράφει -θα δείξει εκ νέου η νεκροψία.

Προς το παρόν, ποιο από τα δύο φινάλε πιστεύεις ότι ήταν το καλύτερο;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο George R.R. Martin γράφει για το τέλος του ‘Game of Thrones’
Από το φαινόμενο ‘Lost’ στο φαινόμενο ‘Game of Thrones’
9 σειρές που απογοήτευσαν με το τέλος τους