ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

H Rachelle Lefevre σοκαρίστηκε από τις υποθέσεις που θα δούμε στο ‘Proven Innocent’

Mιλήσαμε με την πρωταγωνίστρια της νέας δραματικής σειράς.

Γνωρίσαμε τη Rachelle Lefevre από τον ρόλο της στο ‘Twilight’ 10 χρόνια πριν. Τώρα, σε έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο πρωταγωνιστεί στη σειρά ‘Proven Innocent’ που στις 2/4 κάνει πρεμιέρα στο FOX Life. Ο χαρακτήρας της, η Madeline Scott, είχε στο παρελθόν καταδικαστεί άδικα για έναν φόνο, που ποτέ δεν διέπραξε, και πέρασε 10 χρόνια στη φυλακή. Τώρα πετυχημένη δικηγόρος πλέον διορθώνει την αδικία που και η ίδια υπέστη στο παρελθόν, ανοίγοντας ξανά υποθέσεις ανθρώπων, που βρίσκονται στη φυλακή, ενώ είναι αθώοι. Μιλήσαμε με την ηθοποιό για τον ρόλο της και για όσα έμαθε από αυτόν.

Καλημέρα! (στα ελληνικά)

Καλημέρα Rachelle! Πώς και ξέρεις ελληνικά;

Πέρασα ένα καλοκαίρι στην Ελλάδα όταν ήμουν 14, οπότε θυμάμαι κάποιες λέξεις. Μου άρεσε πάρα πολύ. Έκλαιγα στο αεροπλάνο σε ολόκληρη την επιστροφή.

Θυμάσαι που είχες πάει;

Ναι, περάσαμε κάποιες μέρες στην Αθήνα, μετά στο Λουτράκι και μία βδομάδα στην Πάρο.

Ας μιλήσουμε τώρα, για τον λόγο που σε καλέσαμε, τη σειρά που πρωταγωνιστείς ‘Proven Innocent’. Καταρχάς, συγχαρητήρια.

Ευχαριστώ. (στα ελληνικά)

Έχεις πολύ καλή προφορά.

Ευχαριστώ!

Στο θέμα μας πάλι, ποια κοινά στοιχεία έχεις με τον χαρακτήρα που υποδύεσαι;

Είμαστε και οι δύο πολύ δυνατές, αποφασιστικές και πεισματάρες. Θα έλεγα ότι εγώ είμαι πιο μαλακή με τους ανθρώπους από εκείνη. Θα τους κάνω το χατίρι, γιατί θέλω να με συμπαθούν. Δεν νομίζω ότι τη Madeline τη νοιάζει αυτό. Λειτουργεί πιο παρορμητικά και μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη στις συναναστροφές της, γιατί δεν κάνει ποτέ πίσω.

Πώς προετοιμάστηκες για τον ρόλο;

Είδα πολλά ντοκιμαντέρ για τη ζωή στη φυλακή και για ανθρώπους, που είχαν καταδικαστεί, ενώ ήταν αθώοι. Διάβασα πολλές συνεντεύξεις, μελέτησα υποθέσεις από το blog της Ιnnocence Project, μία ΜΚΟ που ειδικεύεται στις υποθέσεις αθώων που έχουν καταδικαστεί αδίκως. Πάνω στην Innocence Project βασίζεται εν μέρει και η δικηγορική εταιρεία της σειράς μας. Παρακολούθησα Τed Talks από ανθρώπους που απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες. Ήθελα να μπω σε αυτόν τον κόσμο, για τον οποίο δεν ήξερα σχεδόν τίποτα.

Ήσουν φαν των δραματικών σειρών που βασίζονται σε νομικές υποθέσεις όπως το ‘Suits’ και το ‘Boston Legal’;

Ναι, εννοείται. Είχα παίξει σε τρία επεισόδια του ‘Boston Legal’, αυτό όμως που λάτρευα ήταν το ορίτζιναλ ‘Law and Order’ και έπαιξα και εκεί σε ένα επεισόδιο. Επίσης μικρότερη έβλεπα το ‘LA Law’, μια σειρά που είχε επιτυχία στα 80s.

Με ποιο τρόπο διαφέρει το ‘Proven Innocent’ από τα υπόλοιπα legal dramas;

Εστιάζουμε στις υποθέσεις άδικης καταδίκης. Είναι ένας πολύ ενδιαφέρον τρόπος να εξετάσεις το νομικό σύστημα μέσα από αυτές. Στις σειρές αυτού του είδους ο κατηγορούμενος προσπαθεί να αποδείξει στο δικαστήριο αν είναι αθώος ή ένοχος. Στο ‘Proven Innocent’ οι ιστορίες που βλέπουμε είναι ανάποδες. Είναι ήδη καταδικασμένοι άνθρωποι, που προσπαθούν να αποδείξουν την αθωότητά τους όντας στη φυλακή. Έτσι πρέπει εμείς να εξετάσουμε το πώς έγινε η δίκη και αν οι δικηγόροι, οι ένορκοι, ο δικαστής και οι αστυνομία που έκανε την έρευνα για την κάθε υπόθεση ήταν δίκαιοι και ηθικοί. Σε ένα τυπικό νομικό δράμα βλέπεις ανθρώπους να προσπαθούν να συναρμολογήσουν ένα παζλ και στη δική μας σειρά μας βλέπεις να προσπαθούμε να το αποσυναρμολογήσουμε και να ξαναβάλουμε τα κομμάτια του σε εντελώς άλλες θέσεις.

H σειρά σου άλλαξε την οπτική που είχες για το νομικό σύστημα; Ήσουν ποτέ υπέρ της θανατικής ποινής;

Όχι, δεν μπορώ να πω ότι ήμουν ποτέ υπέρ, αλλά ειδικά όχι τώρα. Πάντα ήξερα ότι το σύστημα δεν είναι τέλειο, γιατί φτιάχτηκε από ανθρώπους. Και οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι. Είναι γεμάτοι προκαταλήψεις, μεροληψίες, κακές προθέσεις και όλα αυτά φυσικά βρίσκουν χώρο και στο δικαστικό σύστημα. Αυτό που δεν είχα συνηδητοποιήσει ποτέ είναι το πόσο εσφαλμένο μπορεί να γίνει. Υπάρχουν άνθρωποι που καταδικάστηκαν αδίκως και δεν ήταν καν κοντά στον τόπο του εγκλήματος. Όσο για τις γυναίκες, το 70% των γυναικών που έχουν καταδικαστεί δεν συνέβη καν κάποιο έγκλημα. Υπάρχουν γυναίκες στη φυλακή που είναι μέσα για φόνο, ενώ στην πραγματικότητα ήταν αυτοάμυνα. Κάποιες από τις υποθέσεις που έχουμε ήταν πραγματικά σοκαριστικές για εμένα. Και όλες οι υποθέσεις μας βασίζονται σε αληθινές.

*Η σειρά ‘Proven Innocent‘ κάνει πρεμιέρα 1/4 στο FOX Life στις 21.00. Το FOX Life είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω COSMOTE TV, Nova, Vodafone TV και WIND VISION..