ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Hans Zimmer μας μιλάει για τους Radiohead, τον Nolan και τον πλανήτη Γη

Μιλήσαμε τηλεφωνικά με τον θρυλικό συνθέτη με αφορμή τη δουλειά του στο επερχόμενο ντοκιμαντέρ ‘Blue Planet II’ του BBC Earth.

Στη γνωστή λίστα πραγμάτων που είναι σίγουρα στη ζωή, επειδή έχει έρθει καιρός να την ανανεώσουμε λίγο, αυτό που θα πρότεινα πως πρέπει να προστεθεί είναι οι μουσικές του Hans Zimmer. Αν υπάρχεις, θα έχεις ακούσει κάποιο score του Γερμανού συνθέτη.

Ο Zimmer έχει κερδίσει 4 Γκράμι, 2 Χρυσές Σφαίρες κι ένα Όσκαρ, όμως με έναν περίεργο τρόπο ακόμα κι αυτή η εντυπωσιακή λίστα βραβεύσεων δε φτάνει καν κοντά στο να περιγράψει το πόσο καθοριστικός έχει υπάρξει για το σύγχρονο σινεμά. Έχει γράψει το σκορ για δεκάδες πασίγνωστες ταινίες, από το ‘Lion King’ ως το μισό Ridley Scott κι από το ολόφρεσκο ‘Blade Runner 2049’ μέχρι τους ‘Πειρατές της Καραϊβικής’ και τη ‘Λεπτή Κόκκινη Γραμμή’. Και, φυσικά, τις διασημότερες ταινίες του Christopher Nolan.

Για τις τελευταίες, από την τριλογία του Σκοτεινού Ιππότη ως το ‘Inception’ κι από το (προσωπικό μου αγαπημένο) ‘Insterstellar’ ως το φετινό ‘Dunkirk’, ο Zimmer έχει κατασκευάσει ένα από τα πιο εμβληματικά σετ scores του σύγχρονου σινεμά. Πολύ απλά, ο ήχος του σημερινού Χόλιγουντ, είναι οι συνθέσεις του Hans Zimmer.

Ανάμεσα όμως στα τεράστια και πολυσυζητημένα μπλοκμπάστερ που σκοράρει, ο Zimmer βρίσκει χρόνο για άλλες δουλειές τις οποίες θεωρεί εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντικές. Το ντοκιμαντέρ ‘Blue Planet II’ που ξεκινάει να προβάλλεται στην Ελλάδα στο BBC Earth (μέσω COSMOTE TV) την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στις 22.00, είναι ένα από αυτά. Για τις ανάγκες μάλιστα του ‘Blue Planet II’, ο Zimmer συνεργάστηκε με τους Radiohead πάνω σε ένα κομμάτι που η ίδια η μπάντα με τη σειρά της είχε εμπνευστεί από το πρώτο ‘Blue Planet’.

Μιλήσαμε τηλεφωνικά με τον θρυλικό συνθέτη και μας είπε για τη σημασία αυτού του ντοκιμαντέρ, για τον Nolan, και τη διαρκή του ανάγκη να επανεφευρίσκει τον ήχο του.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ‘BLUE PLANET II’

Τo ‘Blue Planet II’ είναι για εμένα το πιο σημαντικό κομμάτι τηλεόρασης που έχει γίνει τελευταία, όπως και το ‘Planet Earth II’. Διότι νομίζω πως είμαστε σε μια στιγμή στο χρόνο όπου μπορείς να δεις, παρακολουθώντας και λίγο της ειδήσεις, πως τα πάντα στη φύση τρελαίνονται. Ένα από τα πράγματα που κάνει με τόσο όμορφο τρόπο το ‘Blue Planet II’ είναι να μας δείξει τον κόσμο με έναν τρόπο που δεν τον έχουμε ξαναδεί. Μας πάει σε ένα ταξίδι μαγικό και κινηματογραφικό.

Επίσης ο ήρωάς μου ο David Attenborough εμπλέκεται. Δεν ξέρω αν τον ξέρετε στην Ελλάδα, αλλά στην Αγγλία μεγαλώσαμε με τα φανταστικά ντοκιμαντέρ του και είναι φοβερό να συνεργαζόμαστε.

Ήθελαν η μουσική να φτιαχτεί σα να ήταν ταινία. Η αφήγηση, η φωτογραφία, τα πάντα που νομίζεις πως μπορείς να φανταστείς, αλλά καλύτερα, πιο όμορφα. Θυμάμαι αφότου κάναμε το ‘Planet Earth II’, διάβαζα σε μια εφημερίδα πως περισσότεροι νέοι είδαν αυτό από ό,τι τις Καρντάσιαν. Σκέφτηκα πως καταφέραμε επιτέλους να περάσουμε ένα μήνυμα. Είναι κάτι που σε προσκαλεί, κάτι σημερινό, μια εμπειρία.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ, ΟΧΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Ένα πράγμα που θέλουμε κι εγώ κι ο Chris Nolan, είναι ότι προσπαθούμε όχι να κάνουμε μια ταινία, αλλά δημιουργήσουμε μια εμπειρία. Και νομίζω πως το ‘Blue Planet II’ είναι όσο πιο κοντά έχω φτάσει στο να δώσω στους ανθρώπους μια αγνή εμπειρία. Είναι κάτι που ξεπερνά την νορμάλ αφήγηση, μας δείχνει κάτι που δεν είναι κοντά σε εμάς. Εννοώ, το 70% του πλανήτη είναι καλυμμένο από νερό και ξέρουμε τόσο λίγα για αυτό.

Οπότε, όσο μπορώ να πω ότι το ‘Interstellar’ ήταν για μένα εμπειρία, επειδή είχε να κάνει με το να βρίσκεσαι πολύ πολύ μακριά από τη Γη, η εμπειρία του ‘Blue Planet II’ έχει να κάνει με το να είσαι πολύ πολύ κοντά στο πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Η ταινία του Chris είναι επιστημονική φαντασία, αυτό είναι επιστήμη. Αλλά επιστήμη όπου έξαφνα συνειδητοποιείς πως η αλήθεια μπορεί να είναι πιο συναισθηματική από οποιοδήποτε fiction.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ RADIOHEAD

Με τους Radiohead, παρόλο που δουλεύουμε από διαφορετικά άκρα του κόσμου, όλοι μας εμπνευστήκαμε από το ίδιο πράγμα, όλοι μας συγκινηθήκαμε βαθύτατα από το προηγούμενο ‘Blue Planet’, μας ενέπνευσε και μας το έκανε εύκολο να έχουμε μια κοινή γλώσσα. Ο David Attenborough μας φέρνει κοντά, και μας έφερε κοντά και σε αυτή την περίπτωση. Ποτέ δε θα είχα τολμήσει να προτείνω στους Radiohead να δουλέψουμε μαζί, είμαι υπερβολικά ντροπαλός και υπερβολικά μεγάλος φαν. Είναι υπέροχο το πόσο εύκολο ήταν αυτό όμως. Ανησυχούσα πως δε θα τους άρεσε αυτό που έκανα, αλλά κάπως μοιραστήκαμε την δημιουργική απόσταση. Ήταν πολύ καλή εμπειρία.

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ (ΜΕ ΤΗ) ΜΟΥΣΙΚΗ

Κοίτα πώς έχει το πράγμα. Κάνω ό,τι κάνω μέσα από μια παιδική διάθεση παιχνιδιού. Η λέξη-κλειδί στη μουσική είναι το “παίζω”. Δεν ξέρω αν και στα ελληνικά μεταφράζεται με την ίδια έννοια το “παίζω μουσική”, αλλά ξέρεις, όλα τα άλλα παιδιά έπαιζαν με τα LEGO, εγώ έπαιζα με το πιάνο. Οπότε έχω ακόμα αυτή την ανάγκη να εφεύρω, να δημιουργήσω κάτι νέο, να μη μεγαλώσω. Εξάλλου ξέρεις, δεν είχα ποτέ μια αληθινή δουλειά στη ζωή μου.

Ο NOLAN ΚΙ Ο ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΗΧΟΣ

Κοίτα, το πρόβλημα είναι πως κάνω πολλά διαφορετικά πράγματα αλλά υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα που αντηχούν περισσότερο και γίνονται εμβληματικά, όπως είπες. Οπότε ο κόσμςο ας πούμε ξεχνά τις ρομαντικές μου κομεντί με τη Nancy Meyers ή τις δουλειές μου με τον Ridley Scott, όπως το ‘Thelma & Louise’. Αν κοιτάξεις τις ταινίες που έκανα με τον Ridley Scott, το ‘Thelma & Louise’, το ‘Black Hawk Down’, το ‘Gladiator’, το ‘Hannibal’, στυλιστικά είναι όλα τους πραγματικά διαφορετικά. Η ιστορία με βοηθά, κάθε φορά που κάποιος έρχεται και μου λέει μια ιστορία, αυτό αυτομάτως μου δίνει μια ευκαιρία να επανεφεύρω τον εαυτό μου.

Νομίζω πως αν κοιτάξεις στο ‘Inception’, και στο ‘Interstellar’ και μετά στο ‘Dunkirk’, ο Chris επανεφευρίσκει τον εαυτό του κι αυτό φυσικά έσπρωξε εμένα να κάνω το ίδιο. Επειδή η γλώσσα του ‘Interstellar’ ήταν διαφορετική από κάτι σαν το ‘Dunkirk’. Είμαι ένας αδαής γνώστης κατά κάποιο τρόπο, δεν έκανα ποτέ μου μαθήματα μουσικής, το μόνο πράγμα που έχω είναι μια κενή σελίδα και το θράσος να πάω και να δημιουργήσω κάτι.

Αλλά ξέρεις, φυσικά και είναι περίπλοκο να μιλάω για αυτό, έχει πλάκα γιατί ο κόσμος έχει πραγματικά αγκαλιάσει αυτό που κάναμε εγώ μαζί με τον Chris 15 χρόνια πριν για το ‘Batman Begins’ και μετά το ‘Dark Knight’ υπό μία έννοια έγινε ο ήχος για πολλές ταινίες. Αλλά αυτό πιέζει ΕΜΑΣ να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας. Επειδή το κοινό δε νοιάζεται για το ποιος είναι ο Hans Zimmer ή κανένας άλλος. Αλλά εγώ φυσικά και νοιάζομαι, και δε μπορώ να ανακυκλώνω το παλιό μου στυλ, οπότε διαρκώς παιδεύομαι για να κάνω κάτι καινούριο.

*Το ‘Blue Planet II’ προβάλλεται στο BBC Earth (μέσω COSMOTE TV) από την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στις 22.00.