ABC
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο Freddie Highmore μεγάλωσε με το άγχος να κερδίζει η Άρσεναλ

Μιλήσαμε με τον πρωταγωνιστή του ‘The Good Doctor’ λίγο πριν την πρεμιέρα της τρίτης σεζόν.

Τον Freddie Highmore νιώθεις ότι τον ξέρεις από πάντα.  Μιλάμε για έναν ηθοποιό που στα 27 του χρόνια, μετράει ήδη 20(!) γεμάτα χρόνια καριέρας, έστω κι αν ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να πιστέψει πότε πέρασαν.

Οι περισσότεροι τον μάθαμε από μικρό παιδί στο ‘Finding Neverland’ και στην μεταφορά του ‘Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας’ και στα δύο στο πλευρό του Johnny Depp. Με μητέρα πετυχημένη ατζέντη και πατέρα ηθοποιό άλλωστε, ο γεννημένος στο Κάμντεν Freddie, δεν ήταν δύσκολο να ακολουθήσει αυτή την πορεία.

Μεγαλώνοντας όμως, δεν έγινε ακόμα ένα παιδί που έλαμψε νωρίς και είδε το άστρο του να σβήνει. Συνέχισε να βρίσκει κορυφαίους ρόλους, ταυτόχρονα όμως έζησε μια φυσιολογική ζωή στο Λονδίνο και σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ενώ την ίδια στιγμή στο ίντερνετ γινόταν μέχρι και meme.

Σήμερα, μετά από μια απόλυτα επιτυχημένη παρουσία στο Bates Motel, όπου υποδύθηκε τον θρυλικό Norman Bates, τον βλέπουμε στο ιατρικό δράμα του David Shore (δημιουργού του House) ‘The Good Doctor’, στο ρόλο του αυτιστικού χειρουργού Shaun Murphy, η τρίτη σεζόν του οποίου κάνει πρεμιέρα στη Nova στις 27 Σεπτεμβρίου.

Εκεί, εκτός από πρωταγωνιστής, ο Freddie Highmore είναι παραγωγός, ενώ έχει γράψει και σκηνοθετήσει επεισόδια. Εμείς, τον συναντήσαμε στο Λονδίνο και μιλήσαμε μαζί του για τον απαιτητικό ρόλο του, την επιτυχία της σειράς αλλά και το πώς είναι να μεγαλώνεις μέσα στα φώτα της δημοσιότητας.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ SHAUN

ABC

Το να υποδύεσαι έναν χειρουργό στο φάσμα του αυτισμού έχει σίγουρα τις δικές του προκλήσεις και απαιτεί προσοχή και μελέτη, τόσο από την πλευρά του Freddie Highmore, όσο κι από αυτή του showrunner, David Shore.

Ο χαρακτήρας που υποδύομαι δεν έχει βασιστεί πάνω σε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο που έχει γνωρίσει ο David ή εγώ. Ακόμα και πριν τη σειρά, είχα ανθρώπους στη ζωή μου που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, έκανα έρευνα και δούλεψα πολύ με τον σύμβουλο που έχουμε μαζί μας στα γυρίσματα. Το να δουλεύουμε μαζί με ηθοποιούς που είναι αυτιστικοί είναι επίσης κάτι που μας έχει επίσης βοηθήσει πολύ, όπως και το να λαμβάνουμε feedback από ανθρώπους της κοινότητας.

Παρακολουθήσαμε χρήσιμα ντοκιμαντέρ που μας έδωσαν πληροφορίες για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τον χαρακτήρα του Shaun. Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι διηγούμαστε την ιστορία και το ταξίδι της ζωής ενός ανθρώπου. Ο Shaun δεν μπορεί ποτέ να εκπροσωπήσει όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Επομένως, όσο κι αν είναι απαραίτητο να παρουσιάσουμε τον αυτισμό όσο πιο ρεαλιστικά και με ακρίβεια γίνεται, εστιάζουμε στο μοναδικό και ξεχωριστό ταξίδι του Shaun, στις δικές του επιθυμίες, σε αυτά που τον κάνουν να γελάει και στους ανθρώπους που μπορεί να ερωτευτεί. Πράγματα δηλαδή που δεν σχετίζονται απαραίτητα με το γεγονός πως είναι αυτιστικός.

Υπάρχει συχνά μια παρανόηση πως οι άνθρωποι που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού βρίσκονται σε ένα συναισθηματικό κενό, κάτι που φυσικά είναι λάθος, απλώς εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο. Είναι κι αυτός ένας από τους σκοπούς της σειράς, να αντικρούσει κάποια στερεότυπα.

Ένας από τους λόγους που ο Shaun συνδέεται εύκολα με τους ανθρώπους, είναι επειδή αυτό που βιώνει είναι οικουμενικό και ο καθένας μπορεί να το αναγνωρίσει. Όλοι κατά καιρούς μπορεί να έχουμε νιώσει διαφορετικοί ή στο περιθώριο, θύματα διάκρισης ή πως δεν έχουμε πάρει μια δίκαιη ευκαιρία στη ζωή.

Ο τρόπος που διαχειρίζεται αυτή την κατάσταση ο Shaun μπορεί να σε εμπνεύσει, το κάνει με αισιοδοξία και θετικό τρόπο σκέψης. Είναι κι αυτός ένας λόγος που ο κόσμος έχει δεθεί με τη σειρά. Γυρνάς σπίτι από τη δουλειά σου, ανοίγεις την τηλεόραση και στις ειδήσεις βλέπεις παντού αρνητικά πράγματα. Γιατί να θέλεις να συνεχίσεις να εισπράττεις αυτό το συναίσθημα και αφού τελειώσουν οι ειδήσεις;

Το να βλέπεις έναν χαρακτήρα που έχει μια θετική άποψη για την ανθρωπότητα, που βλέπει το καλό στους ανθρώπους, είναι κάτι που μπορεί να σε εμπνεύσει.

Η ΤΡΙΤΗ ΣΕΖΟΝ

ABC

Με το φινάλε της δεύτερης σεζόν να ολοκληρώνεται με ένα πολύ έντονο επεισόδιο, οι φανατικοί φίλοι του ‘The Good Doctor’ περιμένουν αντίστοιχες συγκινήσεις και στην τρίτη σεζόν που κάνει πρεμιέρα στις 27 Σεπτεμβρίου στη Nova.

Στην τρίτη σεζόν δεν θα αλλάξει κάτι δραματικά. Ο Shaun έχει εξελιχθεί σαν άνθρωπος όσο η σειρά προχωράει, όμως ο David δεν ήθελε καμία αλλαγή να έρθει βεβιασμένα και μη ρεαλιστικά. Είναι αυτές οι μικρές νίκες του Shaun κάθε φορά που είναι σημαντικές για τη σειρά και όχι τα μεγάλα κατορθώματα της ζωής του.

Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν σημαντικές και λιγότερο σημαντικές ιατρικές υποθέσεις, όμως μια κομβική στιγμή και ίσως η πιο χαρούμενη για τον Shaun, ήταν όταν ζήτησε μια κοπέλα σε ραντεβού και αυτή δέχθηκε. Κάπως έτσι θα κυλήσει και η τρίτη σεζόν, με τον Shaun να απολαμβάνει και να εκτιμά αυτές τις μικρές στιγμές.

Τα οράματα που βλέπει ο Shaun χρησιμεύουν περισσότερο στο να καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός του και πως αντιλαμβάνεται τον κόσμο, παρά βοηθάνε τον ίδιο ή τους θεατές να κατανοήσουν πώς να κάνει μια εγχείρηση.

ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ABC

Ελάχιστες ημέρες μετά το τέλος των γυρισμάτων του ‘Bates Motel’, o Freddie ξεκίνησε αυτά για το (βασισμένο σε κορεάτικη σειρά btw) ‘The Good Doctor’. Μια κάπως απότομη μετάβαση από το ρόλο του Norman Bates σε αυτόν του Shaun Murphy.

Σίγουρα ήταν παράξενο μετά τον ρόλο μου στο Bates Motel να ξεκινήσω αμέσως μια τόσο διαφορετική σειρά, όμως το εξαιρετικό σενάριο κι οι συζητήσεις μου με τον David Shore με έπεισαν να το κάνω. Αισθάνομαι τυχερός γιατί αν τα γυρίσματα για το Bates Motel είχαν τελειώσει μια εβδομάδα αργότερα δεν θα είχα προλάβει να συμμετάσχω.

Έγραψα το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν και σκηνοθέτησα κι ένα επεισόδιο,  θα ήθελα πολύ να το κάνω πιο συχνά στις επόμενες σεζόν. Ο David μου ζήτησε να γράψω το πρώτο επεισόδιο, ήταν μεγάλη τιμή για μένα και έβγαζε νόημα επειδή τα είχα τελειώσει όλα πριν αρχίσουν τα γυρίσματα. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το επεισόδιο που σκηνοθέτησα, ήταν αυτό αμέσως μετά τη χριστουγεννιάτικη διακοπή, οπότε είχα δύο εβδομάδες για να προετοιμαστώ.

Οι ιατρικές σειρές είναι ένας καλός τρόπος να εξετάσεις την ανθρωπότητα εν γένει. Οι άνθρωποι φτάνουν στα όριά τους, όχι μόνο οι γιατροί φυσικά, αλλά και οι ασθενείς. Όταν βλέπεις κάποιον να αγγίζει τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, ανακαλύπτεις πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τον χαρακτήρα του.

Συνήθως οι σκηνές στο χειρουργείο είναι οι πιο απαιτητικές, κάτι που σε κάνει να εκτιμάς ακόμη περισσότερο τα αληθινά χειρουργεία, αν σκεφτείς ότι μέχρι κι η αναπαράστασή τους είναι δύσκολη. Το γεγονός πως συνήθως κάνουμε πλάκα με τους ηθοποιούς που ‘χειρουργούνται’ με βοηθάει ευτυχώς να καταλάβω πως δεν είναι αληθινό.

Ξεκίνησα να βλέπω το κορεάτικο, ο πιλότος μοιάζει πολύ αλλά μετά διαφοροποιείται πολύ. Στην Κορέα άλλωστε κάθε σειρα συνήθως διαρκεί μόλις μια σεζόν. Μετά τα πρώτα δέκα λεπτά πάντως σταμάτησα να βλέπω γιατί φοβήθηκα ότι θα με επηρεάσει στο τρόπο που θα παίζω, ότι θα θελήσω να μιμηθώ την εξαιρετική ερμηνεία του Κορεάτη ηθοποιού.

Επειδή είμαι και παραγωγός της σειράς, πρέπει να βλέπω τα επεισόδια, όμως δεν με ενοχλεί, ο χαρακτήρας που υποδύομαι δεν έχει έτσι κι αλλιώς μεγάλη σχέση με τον εαυτό μου.

ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΕΤΩΝ 7

ABC

Ο Freddie αποτελεί μια από τις σπάνιες περιπτώσεις ηθοποιών που ξεκίνησαν από μικρά παιδιά και παραμένουν μέχρι σήμερα στο χώρο, με απόλυτα επιτυχημένη παρουσία.

Το γεγονός ότι μεγάλωσα στο Λονδίνο με βοήθησε να κρατήσω μια απόσταση από τη βιομηχανία, σε σχέση με αντίστοιχα παιδιά που μεγάλωσαν στο Λος Άντζελες. Για εκείνα, πρέπει να ήταν πολύ πιο δύσκολο. Κανένας στο σχολείο μου στο Λονδίνο δεν με είχε στο μυαλό του σαν ηθοποιό, δεν ήταν αυτό που καθόριζε την προσωπικότητά μου έτσι κι αλλιώς. Με ένοιαζε μόνο να διαβάσω, να μπω στο Πανεπιστήμιο και να κερδίσει η Άρσεναλ.

Το διάλειμμα που έκανα στο Πανεπιστήμιο με βοήθησε πολύ. Όταν αποφάσισα να επιστρέψω στην υποκριτική σαν ενήλικας πια, για το ‘Bates Motel’, ήξερα ότι θέλω να το κάνω συνειδητά, το επέλεξα.

Οι γονείς μου δεν μου δίνουν ιδιαίτερες συμβουλές, από μικρός όταν ήμουν στο σπίτι δεν μιλούσαμε πολύ για το χώρο.

Δεν είχαν καν συνειδητοποιήσει ότι φέτος κλείνω 20 χρόνια στην υποκριτική. Σίγουρα αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνω, αισθάνομαι τυχερός που έχω κάνει τόσα ωραία πράγματα.

Δεν έχω ξεκινήσει κάποια σταυροφορία εναντίον των social media, όμως προτιμώ όταν κάποιος φαν της σειράς με πλησιάζει για να συζητήσουμε κάτι από κοντά, δεν συμμετέχω ιδιαίτερα στα social media. Μεγαλώνοντας, με βοήθησε να μείνω έξω απ’ όλο αυτό, μετά ήρθε το Πανεπιστήμιο και η υποκριτική και δεν είχα και τόσο χρόνο να ασχοληθώ.