MR. ROBOT

Ο κακός του ‘Mr. Robot’ μιλάει στο ΟΝΕΜΑΝ

Λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα της σειράς στην Ελληνική τηλεόραση, ο Μάρτιν “Ταϊρέλ” Γουάλστρομ μας λύνει κάθε απορία.

Τι γίνεται όταν ένας νεαρός άντρας αποφασίζει να αλλάξει τον κόσμο;

Στον κόσμο του “Mr. Robot”, ο Έλιοτ Άλντερσον, σαν άλλος Νίο, σαν άλλος Τάιλερ Ντέρντεν, προγραμματιστής το πρωί και χάκερ το βράδυ, προσεγγίζει από μια μυστική οργάνωση δίνοντάς του σκοπό: Να καταστρέψει το σύστημα εκ των έσω.

Τα υπόλοιπα είναι τηλεοπτική ιστορία αλλά, κυρίως, τηλεοπτικό μέλλον. Το “Mr. Robot” του Σαμ Εσμαϊλ είναι η πιο πολυσυζητημένη τηλεοπτική πρεμιέρα του 2015 στην Αμερική. Όταν το δίκτυο USA (σπίτι των “Suits”, του “Burn Notice” κι άλλων αντίστοιχης ανάλαφρης λογικής προγραμμάτων) την ξεκίνησε μες στο κατακαλόκαιρο δεν ξέρω κατά πόσο πίστευαν στην επιτυχία της, μα μοιάζει να έχει αγγίξει μια ευαίσθητη χορδή στο κοινό. Στην Ελλάδα θα προβάλλεται αποκλειστικά από το OTE CINEMA 4HD κάθε Τρίτη στις 23.00.

Μια επίκαιρη ιστορία επανάστασης και αντίδρασης, ένα παιχνίδι ηθικής, ένας άκρως στιλιζαρισμένος εφιάλτης του 21ου αιώνα, όπως θες πες το, πάντως το “Mr. Robot” συζητήθηκε πάρα πολύ και δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο ή δίχως άποψη.

Ένας από τους λόγους; Ο βασικός ανταγωνιστής του Έλιοτ, ο Ταϊρέλ. Ο νεαρός αντιπρόεδρος της μοχθηρής Evil Corp ο οποίος συχνά αφήνεται στους δικούς του εφιάλτες και αντιμετωπίζει τις δικές του φοβίες. Θέλει να ανελιχθεί εντός του συστήματος, μα συναντά εμπόδια. Τι θα συμβεί τότε; Ο Έλιοτ κι ο Ταϊρέλ είναι υπό κάποιες έννοιες οι αντικριστές περσόνες του διαχωριστικού καθρέφτη που χωρίζει τη Μηχανή από εκείνους που την πολεμάνε. Οι δυο τους μοιράζονται μπόλικες εκπληκτικές σκηνές στη σειρά, και ποτέ δε μπορείς να είσαι σίγουρος που θα πάει όλο αυτό.

ΚΙ αν ο Ραμί Μάλεκ, που παίζει τον Έλιοτ, είναι το κεντρικό πρόσωπο της επιτυχίας, ο Μάρτιν Γουάλστρομ ως Ταϊρέλ δεν πάει πίσω, παίρνοντας έναν ψυχρό, ευρω-ψυχωτικό villain και χτίζει σε αυτόν μια διαταραγμένη, τρομακτική, άξια περσόνα αντιπάλου. “Το πιο ενδιαφέρον πράγμα για τον χαρακτήρα μου είναι το πόσο απρόβλεπτα είναι τα πάντα στη σειρά και άρα και για τον ίδιο. Θέλω αυτό να συνεχιστεί,” μας είπε ο Γουάλστρομ όταν τον βρήκαμε στο τηλέφωνο, ανάμεσα σε Σουηδία και ΗΠΑ όπου μοιράζει τώρα τον χρόνο του.

Ενόψει της πρεμιέρας της 1ης σεζόν της σειράς στο OTE CINEMA 4HD απόψε Τρίτη 24 Νοεμβρίου, και κάθε Τρίτη στις 23.00, ρωτήσαμε τον Μάρτιν για το κλειδί της επιτυχίας της σειράς, για τον ψυχρό ρόλο του, για τον συναρπαστικό συμπρωταγωνιστή του, για τον σκηνοθέτη του πρωτότυπου “Κοριτσιού με το Τατουάζ”, Νιλς Άρντεν Όπλεβ που σκηνοθέτησε τον πιλότο, και για την αξία του να συμμετέχεις σε κάτι μαζικό μα και επίκαιρο.

Τα υπόλοιπα, στην οθόνη.

***

Πού βρίσκεσαι τώρα ανάμεσα στις σεζόν;

Ήμουν στο Λος Άντζελες την προηγούμενη βδομάδα και μετά γύρισα στη Σουηδία και γενικώς πηγαίνω από το ένα μέρος στο άλλο, είναι πολύ διασκεδαστικό. Δουλεύω στη Σουηδία τώρα αλλά ψάχνω πρότζεκτς κι εδώ κι εκεί, διασκεδάζω πολύ.

Μίλησέ μου για την αντίδραση που έχει λάβει το “Mr. Robot” αλλά κι εσύ συγκεκριμένα.

Τρομερές αντιδράσεις, νομίζω όλοι μας εκπλαγήκαμε από πόσο πολύ θετικές αντιδράσεις έλαβε η σειρά. Και για την ακρίβεια με εξέπληξε που οι θεατές μοιάζουν να συμπαθούν πολύ τον Ταϊρέλ…

Γιατί πιστεύεις συνέβη αυτό;

Δεν ξέρω, νομίζω είναι επειδή ως κάποιο σημείο μπορείς να τον καταλάβεις, μπορείς να καταλάβεις γιατί κάνει ό,τι κάνει. Είναι περίπλοκος χαρακτήρας, δεν είναι εξίσου εύκολο με το να πεις πως είναι απλά ένας villain. Είναι πολύ περισσότερο από αυτό. Υποθέτω αυτό σχετίζεται με τις αντιδράσεις του κόσμου.

Έχει και διαφορετικές πτυχές, τον βλέπεις άλλες στιγμές παγερό και μετά έχει μια έκρηξη, εκεί σα να εντείνεται κιόλας η Σουηδική σου προφορά.

[γελάει]

Ναι, ναι. Νομίζω βοηθάει που ο Σαμ [σσ. Εσμαϊλ, δημιουργός της σειράς] μιλήσαμε τόσο πολύ για το πώς είναι να χάνεις τον έλεγχο και πώς να τον επανακτάς. Αυτό είναι το κλειδί όταν μιλάμε για τον Ταϊρέλ. Τα πάντα είναι θέμα ελέγχου. Κάθε σκηνή. Θέλει πάντα να έχει τον έλεγχο και είναι πάντα στο όριο του να τον χάσει. Δουλέψαμε πολύ πάνω σε αυτό. Αυτό είναι τελικά που τον κάνει και άνθρωπο.

Η αγαπημένη σου σκηνή ποια ήταν;

Δύσκολο να το απαντήσω επειδή όλες οι σκηνές είναι τόσο καλές. Σχεδόν δεν υπάρχει σκηνή σε όλη τη σεζόν που ο Ταϊρέλ δεν κάνει κάτι σημαντικό. Πάντα κάτι κρίνεται. Αλλά θα έλεγα νομίζω στο 3ο επεισόδιο, τη σκηνή που προβάρει τον λόγο του στον καθρέφτη. Είναι φοβερή σκηνή, λέει πολλά για αυτόν σαν χαρακτήρα. Και εκεί είναι που το κοινό παίρνει για γεύση του πού θα κατευθυνθεί.

 

Εσύ ήξερες από την αρχή προς τα πού θα κατευθυνθεί ο Ταϊρέλ;

Δεν ήξερα πολλά όταν υπέγραψα για τον πιλότο, όχι. Αλλά όταν μας επέλεξαν για φουλ σεζόν, ο Σαμ μας κάλεσε και μας ενημέρωσε πώς θα ήταν η 1η σεζόν, τι θα συμβεί στους χαρακτήρες. Οπότε πριν αρχίσουμε να γυρίζουμε το 2ο επεισόδιο γνωρίζαμε ό,τι έπρεπε να γνωρίζουμε για τους ρόλους μας.

Και νομίζω έχει πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για τη σειρά γενικότερα.

Ναι, ναι.

Έχετε μιλήσει για τη 2η σεζόν ακόμα;

Ο Σαμ είναι πολύ μυστικοπαθής γενικά. Δεν μας έχει αποκαλύψει ακόμα πολλά πράγματα για τη συνέχεια.

Ο αρχικός σκηνοθέτης, ο Νιλς Άρντεν Όπλεβ, έπαιξε ρόλο στην εμπλοκή σου με τη σειρά;

Μου άρεσε το γεγονός ότι καταλάβαινα ποιος θα ήταν ο τόνος στον οποίο θα στόχευε. Όλοι ξέραμε για το Σουηδικό “Κορίτσι με το Τατουάζ” και μου άρεσε που θα έφερνε ένα τέτοιο άγγιγμα στον πιλότο της σειράς. Ήμουν ενθουσιασμένος που θα δούλευα μαζί του, έχω δει τις ταινίες του, είναι σπουδαίος σκηνοθέτης.

 

Γενικά η αισθητική της σειράς χάρη και στον Όπλεβ απέχει πολύ από το στυλ των άλλων σειρών του καναλιού, δεν ξέρω αν έχεις δει άλλες σειρές.

Ναι, έβλεπα το “Suits” και κάποιες άλλες σειρές τους. Σίγουρα είναι ένα πολύ θαρραλέο βήμα το “Mr. Robot” για αυτούς, οπότε χαίρομαι που απέδωσε καρπούς. Είναι σημαντικό να έχεις κάτι λίγο πιο σκοτεινό, και να ανταποκρίνεσαι στον ανταγωνισμό με τα άλλα μεγάλα κανάλια, είναι φοβερό να είσαι κομμάτι αυτού του βήματος.

Είσαι μέλος ενός γενικά πολύ πολυσυλλεκτικού καστ, με ανθρώπους από διαφορετικών προελεύσεων.

Ναι, είναι πολύ καλό να έχεις ένα ensemble που αντικατοπτρίζει το πώς μοιάζει ο κόσμος. Εννοώ κάθε τι άλλο θα ήταν… Ξέρεις. Έτσι είναι ο κόσμος! Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πολυσυλλεκτικότητα στην τηλεόραση. Και γενικότερα στα πάντα.

Ο Ραμί Μάλεκ συγκεκριμένα, ο πρωταγωνιστής της σειράς, έχει μια τρομερά ενδιαφέρουσα παρουσία και μοιράζεστε πολλές μεγάλες σκηνές στη σειρά.

Είναι τόσο πολύ καλός και το αστείο είναι ότι στις σκηνές μας εκείνος, ο Έλιοτ δηλαδή, σχεδόν δε λέει τίποτα. Σχεδόν τίποτα! Αλλά ο Ραμί είναι τόσο καλός στο να παίζεις μαζί του σκηνές επειδή έχει αυτή την παρουσία και αντιδρά διαρκώς σε εσένα. Είναι πολύ δύσκολες αυτές οι σκηνές που πρέπει ως ηθοποιός μόνο να αντιδράς, να κάνεις αυτό που κάνει αυτός. Θα μπορούσες σχεδόν να έχεις το “Mr. Robot” μόνο με αυτόν και κανέναν άλλο άνθρωπο και θα ήταν ακόμα ενδιαφέρον. Κουβαλά τη σειρά στους ώμους του, είναι τρομερή ευχαρίστηση να είμαι κομμάτι αυτού του πράγματος.

 

Όσο για σένα; Πώς βλέπεις την καριέρα σου τώρα που έκανες το “Mr. Robot”; Έχεις κάποιο όνειρο που θες να εκπληρώσεις στο άμεσο μέλλον;

Ναι, εννοώ βλέπω τον εαυτό μου να κάνει διάφορα πράγματα σε μερικά χρόνια, αλλά για τώρα, εδώ που μιλάμε, η φετινή χρονιά με αυτή τη σειρά είναι η καλύτερη της καριέρας μου. Το ότι μπόρεσα να κάνω βήμα στην Αμερικάνικη αγορά και να είμαι κομμάτι αυτής της δουλειάς… Θέλω να πω, μπορεί να σου προκύψει το οτιδήποτε. Μπορεί να καταλήξεις σε μια σπουδαία ταινία, σε μια κακή ταινία, σε μια κακή σειρά, σε μια καλή σειρά. Δεν ξέρεις. Εγώ βρήκα αυτό. Δε θα μπορούσε να μου έχει συμβεί κάτι καλύτερο. Είμαι απλά τρομερά ενθουσιασμένος να δω πού θα με πάει.

Και είναι και μια σειρά που νιώθω πως έχει ιδιαίτερη επιτυχία με μια νεότερη γενιά θεατών.

Ναι, εννοώ προφανώς. Δεν ξέρω ακριβώς σε τι αντιδρούν, δεν έχω μιλήσει σε πολλούς ανθρώπους. Αλλά αφορά υπολογιστές, δίκτυα, χάκινγκ. Οπότε υπάρχει ένα κοινό εκεί. Αλλά νομίζω ότι και μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό, όπως και άνθρωποι που δε τους ενδιαφέρουν οι υπολογιστές, το βρίσκουν πολύ συναρπαστικό. Πάρε για παράδειγμα το “House of Cards”. Το βλέπω, αλλά δεν καταλαβαίνω τα μισά πράγματα για τα οποία μιλάνε. Όταν μιλάνε για νόμους, για διαδικασίες, ξέρεις. Αλλά δεν έχει σημασία γιατί σε ενδιαφέρουν οι χαρακτήρες και το ταξίδι τους. Το ίδιο ισχύει και για τη δική μας σειρά. Δε χρειάζεται να ξέρεις τίποτα για χάκινγκ. Η ορολογία μπορεί να είναι δύσκολη αλλά σε ενδιαφέρουν οι χαρακτήρες, ο Έλιοτ, ο σκοπός του.

Κάτι που έχει να κάνει εξάλλου και με πολύ σημαντικά και πολύ σημερινά ζητήματα. Για τη δημοκρατία, για τις τράπεζες, ειδικά για εμάς στην Ελλάδα…

Α, αυτό είναι ενδιαφέρον! Σε εσάς ξεκινάει να προβάλλεται η σειρά σήμερα! Πολύ ενδιαφέρον, ναι.

Υπήρχε και η εικόνα του κοινοβουλίου που συνόδευε το πρόμο για το φινάλε της 1ης σεζόν. Είναι σημαντικό να είσαι κομμάτι μιας ιστορίας για το τι συμβαίνει τώρα στον κόσμο;

Ναι, όπως το είπες, η σειρά αυτή καταφέρνει να είναι τόσο επίκαιρη. Υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της 1ης σεζόν που είναι τρομακτικό πόσο πολύ αντικατοπτρίζονται στην πραγματικότητα. Είναι σπουδαίο να κάνεις ένα ωραίο κομμάτι πολιτισμού ή διασκέδασης το οποίο θα κάνει κόσμο να ενδιαφερθεί και για την πολιτική ή την οικονομία, για τον πραγματικό κόσμο. Είναι σαν εκπαίδευση υπό μία έννοια. Το να λες στους ανθρώπους πως είναι σημαντικό να γνωρίζουν πράγματα και έξω από τη δική τους, περιορισμένη πραγματικότητα.

*Είναι! Και επίσης το “Mr. Robot” όντως αρχίζει να προβάλλεται απόψε στην Ελλάδα! Όλα τα ξέρει ο Μάρτιν. Η 1η σεζόν του “Mr. Robot” ξεκινά να παίζεται αποκλειστικά για την Ελλάδα στο OTE CINEMA 4HD από σήμερα, Τρίτη 24 Νοεμβρίου και κάθε Τρίτη στις 23.00. Η σειρά ήδη ετοιμάζεται για τη 2η σεζόν της, που επίσης θα δούμε στην Ελλάδα από τον OTE TV.