ΛΙΣΤΕΣ

9 σειρές που απογοήτευσαν με το τέλος τους

Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με μπόνο.

Είναι πραγματικά δύσκολο να είσαι δημιουργός και να πρέπει να δώσεις ένα τέλος στη σειρά σου, ειδικά όταν πρόκειται για μια πολύ αγαπημένη από το κοινό σειρά. Το γνωρίζω από πρώτο χέρι, αφού δυσκολεύτηκα αρκετά να τελειώσω αυτό το άρθρο.

Αν δώσεις στο κοινό αυτό που νομίζει ότι θέλει, πολλές φορές δεν μένει ευχαριστημένο γιατί του φαίνεται πολύ κανονικό. Αν από την άλλη δεν του δώσεις αυτό που θέλει, είναι σαν να έχεις κάνει ένα μικρό έγκλημα. Γενικά μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι το κοινό δεν ξέρει τι θέλει και το επιβεβαιώνουμε κοιτώντας τα περισσότερα άτομα γύρω μας που δεν ξέρουν τι θέλουν από τη ζωή τους, άρα γιατί να ξέρουν τι θέλουν από ένα σίριαλ. Και τέλος πάντων τι να κάνουμε, δεν γίνεται όλα να είναι ‘Six Feet Under’.

Γι’ αυτό, ας δούμε με ποιες σειρές απογοητεύτηκε πιο πολύ το κοινό από το τέλος τους.

Game of Thrones – ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΝΑ ΧΤΙΖΕΙΣ ΠΑΛΑΤΙΑ

Γράψαμε αυτή τη λίστα πριν 1,5 αθώο χρόνο. Σίγουρα δεν περιμέναμε ότι θα χρειαστεί να ξαναανοίξουμε το άρθρο τον Μάη του ’19, για να συμπληρώσουμε και το ‘Game of Thrones’. Τον Νοέμβρη του ’17 ότι που είχε τελειώσει η 7η σεζόν και ήμασταν στο άγνωστο για το πότε θα προβληθεί η 8η. Ήμασταν στο άγνωστο για το ποιος θα κάτσει στο θρόνο, για το ποιος θα σκοτώσει τον Night King, τι θα γίνει με τη λίστα της Arya, πώς θα εξελιχθεί το ειδύλλιο Jon-Daenerys. Δείτε λίγο εδώ τι προβλέπαμε τότε εμείς οι αθώοι συντάκτες του PopCode. Δεν πέσαμε μέσα σε τίποτα. Αυτό είναι βέβαια καλό για το ‘Game of Thrones’, γιατί ο βασικός λόγος που αγαπήσαμε τη σειρά ήταν για τον τρόπο που ανέτρεπε την παραδοσιακή χολιγουντιανή (και όχι μόνο) αφήγηση. Στο ‘Game of Thrones’ ποτέ δεν πέφταμε μέσα σε τίποτα.

Αυτό που τάραξε τη υφήλιο δεν ήταν στην πραγματικότητα το τέλος καθαυτό (αν και πολλοί θα σου πουν ότι και με αυτό νευρίασαν), αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγινε. Ο λόγος που μας άρεσε το ‘Game of Thrones’ ήταν η ανατροπή που δεν περίμενες με τίποτα να γίνει, αλλά με το που γινόταν την θεωρούσες απολύτως εντάξει με την συνέχεια της ιστορίας. Στην τελευταία όμως σεζόν, παρόλο που το τέλος ήταν απρόβλεπτο για τους 2017 εαυτούς μας, προβλέπαμε 1-2 επεισόδια πριν τι θα γίνει και όταν γινόταν δεν μας κόλλαγε. Όλοι είχαμε καταλάβει ότι η Dany θα “τρελαθεί”, δεν δικαιολογιόταν όμως από το σενάριο. Δεν την βλέπαμε να “τρελαίνεται”, αλλά βλέπαμε τους άλλους να το λένε για εκείνη, για να μας πείσουν ότι όταν θα γίνει, θα κολλάει.

Είναι αρκετά πιθανό, όταν θα περάσουν τα χρόνια και χωνέψουμε το τέλος και θα ξεχάσουμε το πως φτάσαμε ως εκεί και θα έχει μείνει μόνο το outline της ιστορίας στο μυαλό μας και θα έχουν βγει (fingers crossed) και τα βιβλία, είναι αρκετά πιθανό να μην το θεωρούμε πια απογοητευτικό. Έτσι συνέβη και με το ‘How I met your Mother’ (δείτε παρακάτω), το τέλος δεν ήταν εν τέλει κακό, ο κακογραμμένος τρόπος που φτάσαμε εκεί δεν μας άρεσε.

Dexter – Τζεπέτο

Το όνειρο που πολλοί έχουμε έστω και στιγμιαία κατά καιρούς, να τα παρατήσουμε όλα και να πάμε να ζήσουμε σε μία φάρμα, το πραγματοποίησε στο τελευταίο επεισόδιο ο Dexter αφήνοντας την άσωτη ζωή και καταλήγοντας ξυλουργός.

Οι θεατές όμως ήταν διψασμένοι για δικαιοσύνη ή για αίμα.

Ο παραγωγός Clyde Phillips, που έφυγε στην 4η σεζόν, συμφωνεί με το κοινό και αποκάλυψε ότι φανταζόταν διαφορετικά το τέλος του ‘Dexter. “Στην τελευταία σκηνή ο Dexter ξυπνάει και το κοινό θα νομίζει ότι όλα είναι ένα όνειρο. Όμως η κάμερα κάνει zoom-out και βλέπουμε τον Dexter σε αίθουσα εκτέλεσης στις φυλακές τις Florida”.

Και εδώ έρχομαι εγώ και υπενθυμίζω ότι το κοινό δεν ξέρει τι θέλει. Στο ‘Sopranos’ που στο τελευταίο επεισόδιο υπονοήθηκε ο θάνατος ή τέλος πάντων το αδιέξοδο του Tony Soprano (είτε στην τελευταία σκηνή είτε και λίγο καιρό μετά -δεν είχε σημασία όπως έχουν πει οι δημιουργοί), παίρνοντας ουσιαστικά αυτό που άξιζε στη ζωή που έκανε, το κοινό πάλι δυσαρεστήθηκε.

Seinfeld στο μπλοκ 99

Το τελευταίο επεισόδιο του Seinfeld είναι 4ο κατά σειρά σε ρεκόρ τηλεθεάσεων. Πριν την προβολή του η παραγωγή διέδιδε ψευδείς φήμες για το τέλος του για να μπερδέψει το κοινό (αυτό κάτι μας θύμισε), ενώ κατά τη διάρκεια του τελευταίου επεισοδίου η πλοκή πήγαινε να επιβεβαιώσει κάποια φήμη σε διάφορες σκηνές, για να την ανατρέψει λίγο μετά.

Ποιος να το λεγε λοιπόν ότι μία feelgood σίτκομ θα στείλει στο τελευταίο επεισόδιό της τους πρωταγωνιστές στη φυλακή;

Το ‘Seinfeld’ θα το έλεγε και το έκανε, γιατί είναι το ‘Seinfeld’ και καταπατά όλους τους κανόνες, προκαλώντας ένα κύμα από “whaaaaaa” στο κοινό του, που θα προτιμούσε να είχε αθωωθεί το gang.

How I Met Your step-Mother

Το τελευταίο επεισόδιο του ‘How I Met Your Mother‘ ήταν πραγματικά, όταν το είδαμε, από τα πιο απογοητευτικά τελευταία επεισόδια στην ιστορία της τηλεόρασης.

Τώρα που έχει περάσει ο καιρός και το έχουμε χωνέψει, ίσως μπορούμε να παραδεχτούμε ότι είναι ένα από τα πιο “αληθινά” τέλη σε σειρά. Πέρασε ο καιρός και η παρέα σταμάτησε να είναι παρέα, ο Barney και η Robin χώρισαν -προφανώς- και η μητέρα που θέλαμε τόσο να δούμε είχε πεθάνει σε όλα αυτά τα χρόνια που ακούγαμε τις αφηγήσεις του μεγάλοTed.

Αυτό ήταν το σενάριο που είχαν από την αρχή στο μυαλό τους οι δημιουργοί και δεν ήθελαν να συμβιβαστούν με το γλυκανάλατο, αίσιο και αναμενόμενο, που θα ικανοποιούσε το κοινό.

Το μεγαλύτερο λάθος της σειράς -εκτός από το ότι έπρεπε να έχει τελειώσει από την 6η σεζόν- ήταν ότι έβαλε όλη την τελευταία να εκτυλίσσεται στο σαββατοκύριακο του γάμου Barney- Robin, κάτι που έκανε ακόμη πιο φανερή την έλλειψη ιδεών τους και το τέλος πιο αχώνευτο.

Παρόλα αυτά, όταν η σειρά κυκλοφόρησε σε DVD, συμπεριέλαβαν και την happily ever after εκδοχή προς τέρψη του κοινού.

White Collar – CaffreyΛΑ

Στο τελευταίο επεισόδιο ο Neal Caffrey σκηνοθετεί τον θάνατό του, για να το σκάσει στο Παρίσι και να ληστέψει το Λούβρο (σαν σενάριο Σκούμπι Ντου ακούγεται χωρίς το context). Ο δημιουργός όμως της σειράς είχε ακόμη μια άλλη ιδέα για το τέλος.

Ήθελε να αφήσει το τέλος αμφίσημο αφήνοντας ανοιχτή την υπόθεση για το αν ο Caffrey θα γίνει ο μεγαλύτερος εγκληματίας ή ο καλύτερος πράκτορας του FBI. Το αποτέλεσμα θα αφηνόταν στη φαντασία του κοινού.

Prison Breakaway

Το κοινό δεν ξέρει τι θέλει και το αποδεικνύει σε κάθε νούμερο αυτής της λίστας. Όταν τελείωσε την πρώτη φορά το ‘Prison Break‘ ο κόσμος απογοητεύτηκε από το σκληρό φινάλε. Φαίνεται όμως ότι απογοητεύτηκε ακόμη περισσότερο, όταν πέρυσι στο reboot της σειράς όλα τελείωσαν καλά για τους ήρωες. Ένιωσε ότι παραήταν ψεύτικο ένα τόσο ευτυχισμένο τέλος. Θα ήθελε τέλος πάντων λιγότερο ‘Breakaway’ και περισσότερο ‘Behind These Hazel Eyes’.

Κάτι τέτοιο ένιωσαν και οι δημιουργοί της σειράς που στο αρχικό πλάνο περιλάμβαναν μία τελευταία σκηνή όπου μετά την φαινομενική ευτυχία ο Scoffield κοιτάει πάνω από τον ώμο του με ανήσυχο βλέμμα. Το πλάνο δεν τους βγήκε όπως το ‘θελαν όμως και αποφάσισαν να το παραλείψουν.

Lost but not least

To ‘LOST’ έχει ένα από τα πιο παρεξηγημένα φινάλε στην ιστορία της τηλεόρασης.

Είναι η σειρά που ακόμα και αυτοί που δεν έχουν δει, γνωρίζουν ότι παίζει μια Survivor κατάσταση και ότι το τέλος δεν ικανοποίησε τους θεατές.

Όπως μου έχει αποκαλύψει όμως η φανατική οπαδός του, Ιωσηφίνα Γριβέα, το ‘LOST’ απογοήτευσε όσους απογοητεύει τώρα και το ‘Game of Thrones’ που το γυρνάει σε zombie movie από πολιτικό παιχνίδι.

* mic snatch από Ιωσηφίνα *

Ενίσταμαι. Αν έχεις απογοητευθεί που το ‘GoT’ το γυρνάει στα ζόμπι ενώ προτιμούσες το πιο ρεαλιστικό παιχνίδι των θρόνων, έχεις ξεχάσει ότι η σειρά ξεκίνησε με ένα απέθαντο κοριτσάκι που τους έκανε όλους παϊδάκια στο χιόνι. Και είσαι και ο ίδιος άνθρωπος που, ενώ το ‘LOST’ σε όλα τα επεισόδια που έβαζε την επιστήμη αντιμέτωπη με την πίστη είχε τη δεύτερη να κερδίζει, ξενέρωσες που το τέλος του ήταν πιο πνευματικό παρά επιστημονικό. Το ‘LOST’ αφορούσε πάντα τους χαρακτήρες του, τις σχέσεις τους και την εξιλέωση που έψαχναν. Το τέλος του δεν θα ήταν ποτέ επιστημονικό κυβερνητικό πείραμα ή οποιαδήποτε από τις παρόμοιες (πολύ ενδιαφέρουσες ομολογουμένως) θεωρίες είχαν ξεπηδήσει τότε. Και όχι, ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.

* mic drop από Ιωσηφίνα *

Breaking Worse

Για πολλούς το τέλος του ‘Breaking Bad‘ ήταν αυτό που τα ‘δεσε όλα και που άξιζε περισσότερο από όλες τις σεζόν.

Ο Heisenberg πεθαίνει μόνος, αφορισμένος από την οικογένειά του και δεν δίνει δεκάρα για αυτό. Ο οικογενειάρχης που αμάρτησε για το παιδί του άρχισε να γίνεται όλο και πιο πολύ αυτό που στην αρχή έκανε από ανάγκη, μέχρι που κατάλαβε ότι ήταν το μόνο πράγμα στη ζωή του που άξιζε ποτέ. Έγινε πραγματικά “κακός” και δεν τον ένοιαζε. Όλη του η προηγούμενη ζωή ήταν συγκυριακή.

Αυτό που θα ‘θελε μέρος του κοινού και που σκέφτονταν και οι δημουργοί, ήταν να κάνει ο Walt μια εκρηκτική κίνηση απελευθέρωσης του Jesse.

2 ξένοι – Το ελληνικό σκέλος της λίστας

Το τέλος των ‘Δύο Ξένων’ δεν μας απογοήτευσε ακριβώς, απλώς ήταν σαν να μην ήταν το τέλος. Και πράγματι, ήταν να μην ήταν το τέλος, γι’ αυτό και ήταν τόσο απότομο.

Η σειρά θα είχε κανονικά και τρίτη σεζόν, η οποία όμως δεν γυρίστηκε ποτέ.

Η ιστορία ήθελε το ζευγάρι πέντε χρόνια μετά να ‘χει μετακομίσει στο Λονδίνο και το κενό των πέντε χρόνων να γεμίζει με φλάσμπακ. Η Μαρίνα έχει γίνει κουλτουριάρα, ο Κωνσταντίνος ασχολείται με το θέατρο και τα παιδιά τους πηγαίνουν σε κολλέγιο. Και ενώ είναι επιτέλους μαζί και όλα πάνε φαινομενικά καλά, χωρίζουν ακόμη μία φορά και η Μαρίνα επιστρέφει στην Ελλάδα.

* BONUS: F.R.I.E.N.D.S – Το wtf της ορίτζιναλ λίστας

Την έμπνευσή μας για τη λίστα μας την πήραμε από το What Culture που για κάποιον λόγο περιλαμβάνει και το ‘Friends’ στα φινάλε που απογοήτευσαν.

Δεν σηκώνω κουβέντα για αυτό το τέλος. Σε σίτκομ είμαστε, στo F.R.I.E.N.D.S είμαστε, ο Ross και η Rachel έπρεπε να καταλήξουν μαζί.

Το ότι η Μόνικα και ο Chandler μετακομίζουν στα προάστια, γενικά όλοι παντρεύονται και κάνουν παιδιά, εκτός από τον Joey που μένει ίδιος, το άδειο σπίτι και τα κλειδιά που μένουν στον πάγκο είναι τόσο στενάχωρα, που δεν θα θέλαμε άλλη μελαγχολία.

Κάποιοι άκαρδοι δεν συμφωνούν με την τέλεια ισορροπία ευτυχίας και λύπης του τελευταίου επεισοδίου της καλύτερης σειράς που έχει υπάρξει, και προτείνουν ένα πιο αμφίσημο τέλος που μας αφήνει να φανταστούμε μόνοι μας εάν θα τα καταφέρουν οι Lobsters να μείνουν μαζί.

Και ο ίδιος ο David Crane έχει παραδεχτεί ότι σκέφτονταν να κάνουν ένα λιγότερο προβλέψιμο τέλος, που απλά να άφηνε μια υποψία ελπίδας για τον Ross και τη Rachel. Ευτυχώς δεν το έκαναν.

Για σας παρακαλώ.

ΦΕΥΓΩ ΓΙΑ ΤΟ 9

9 σειρές που δεν είχες ιδέα ότι είναι remake
Τα 9 μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα του σινεμά
Το καλύτερο τέλος σειράς που έχω δει