ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η Marvel εξηγεί γιατί δεν βλέπουμε τον Πύργο των Avengers στις σειρές της, πιστεύει ότι μας πείθει

Ψάξε, ψάξε, δεν θα τον βρεις.

Υπάρχει ένας κανόνας σε όλες τις εκφράσεις της μυθοπλασίας, από τη λογοτεχνία μέχρι την κινηματογραφική αφήγηση, που σε κάνει τόσο Καλό όσο και Κακό Θεατή, Αναγνώστη και ούτω καθεξής. Μπορείς να καταπιείς τη δυσπιστία σου; Μπορείς να κάνεις τα στραβά μάτια όταν κάτι δε θα έπρεπε να βγάζει κανένα νόημα, αλλά το κάνεις γαργάρα γιατί “έτσι γίνεται στις ιστορίες”;

Αν μπορείς, είσαι Καλός γιατί δεν αφήνεις να σου χαλάνε την ψυχαγωγία λεπτομέρειες που δεν εξηγούνται και τελικά δεν έχουν και πολλή σημασία. Αν μπορείς, είσαι και Κακός γιατί πάσχει η κριτική σου ματιά και δεν απαιτείς περισσότερα από τους δημιουργούς που επαναπαύονται στην κατανόησή σου. Με τις σειρές της Marvel στο Netflix για παράδειγμα, έχεις κάνει φοβερή προπόνηση στο θέμα.

Μέχρι πρόσφατα ο Πύργος των Avengers στο Μανχάταν είχε πάνω του ένα γιγαντιαίο Α, για την περίπτωση που κάποιος κακός εξωγήινος δεν ήξερε ποιο κουδούνι να χτυπήσει. Ποτέ, ωστόσο, δεν το είδαμε να αχνοφαίνεται έστω από μακριά σε κάποια από τις υπερεπιτυχημένες σειρές της διαδικτυακής πλατφόρμας.

Ο Jeph Loeb, το αρχηγόπουλο της Marvel στα τηλεοπτικά της δρώμενα, έδωσε την εξήγηση σε πρόσφατη συνέντευξη:

“Κατά κάποιον τρόπο, το να είσαι λιγότερο συγκεκριμένος βοηθά το κοινό να κατανοήσει ότι θα μπορούσε να βρίσκεται σε οποιονδήποτε δρόμο. Εδώ που καθόμαστε τώρα μπορώ να δω το Empire State Building, αλλά αν καθόμασταν 30 τετράγωνα προς τα κει, δε θα μπορούσα να το δω. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Απλά σημαίνει ότι δε μπορούμε να το δούμε από εδώ που βρισκόμαστε”.

Σ’ αυτό το σημείο νιώθουμε την ηθική υποχρέωση να αναφέρουμε μία από τις αγαπημένες μας ατάκες του κομιξικού συγγραφέα Grant Morrison, σε συνέντευξή του στο Rolling Stone.

“Τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι τα πραγματικά καβούρια δεν τραγουδούν όπως αυτά στη ‘Μικρή Γοργόνα’. Αλλά δίνεις μια φανταστική ιστορία σε έναν ενήλικα κι αρχίζει να κάνει ανόητες ερωτήσεις όπως, ‘Πώς γίνεται να πετάει ο Superman; Πώς δουλεύουν οι ακτίνες του; Ποιος φουσκώνει τα λάστιχα του Batmobile;’ Είναι ψεύτικη ιστορία, ρε ηλίθιε! Κανείς δε φουσκώνει τα λάστιχα!”.

Να μια απάντηση που θα μπορούσε να είχε δώσει ο Loeb.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Το ‘Black Panther’ θα είναι η Marvel όπως δεν την έχεις ξαναδεί
Η Marvel ξαναχτυπά με το καστ του ‘Runaways’
Το ‘Legion’ δεν είναι οι X-Men των γονιών σου
H Jessica Jones είναι η (υπερ)ηρωίδα που φέρνει κάτι διαφορετικό στη συζήτηση