ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Roseanne Barr, η μάνα μου η -πρώην- σοσιαλίστρια

Το αμφιλεγόμενο reboot του θρυλικού της σίτκομ, η 1η σεζόν του οποίου μόλις ολοκληρώθηκε, έχρισε την πανούργα 65χρονη εκατομμυριούχο-αγρότισσα διαβόητα επίκαιρη ξανά.

Update: Μετά από ένα – πλέον σβησμένο – tweet της Barr όπου αναφέρθηκε στη γεννημένη στο Ιράν Αφροαμερικανή πρώην σύμβουλο του Barack Obama, Valerie Jarett, ως συνδυασμό της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του Πλανήτη των Πιθήκων», το ABC αποφάσισε να μην προχωρήσει σε επόμενη σεζόν της σειράς ‘Roseanne’. Το revival του ‘Roseanne’ ήταν το υψηλότερο σε θεαματικότητα πρόγραμμα του δικτύου.

***

Δεν είναι καθόλου εύκολο για τον Donald Trump να αλλάξει τηλεοπτικές συνήθειες. Ξυπνάει, πάει τουαλέτα, τουιτάρει και μετά βλέπει όλη μέρα, μέχρι το μεσημέρι, το πρωινάδικο του Fox. Εκεί που η φάση είναι κάτι σαν δικό του ‘Cheers’: Όλοι τον αγαπούν και χαίρονται να τον βλέπουν. Ένα πρόγραμμα που ανατράπηκε εντελώς όταν, πριν από μερικούς μήνες, έκανε το ντεμπούτο της, μετά από 21 χρόνια, η νέα (βλέπε 10η) σεζόν του ‘Roseanne’.

Με τη μόνη διαφορά ότι η ‘domestic goddess’ πρωταγωνίστρια της, η ‘ηρωίδα της εργατικής τάξης’ κα Conner, εκείνη που στην original εκδοχή υπερασπιζόταν τις γυναίκες, τα δικαιώματα των gay και γενικά ό,τι φιλελεύθερο, ήταν πλέον χαρντκορ υποστηρίκτρια του Trump. Κάτι που εννοείται πως έκανε την προεδράρα χαρούμενη σε σημείο που βγήκε και πανηγύριζε (αν και είμαι βέβαιος ότι δεν κάθισε ποτέ όντως να το δει).

Μια απρόσμενη επιλογή της ίδιας της Roseanne, επί δεκαετίες ακραία σοσιαλίστρια και φανατικά κατά των ‘λευκών ολιγαρχών που ληστεύουν τον πλούτο της χώρας’, την οποιά ψιλο-δικαιολόγησε λέγοντας ότι ο χαρακτήρας της όντως θα ψήφιζε τον Donald επειδή τους υποσχέθηκε δουλειές. Κάνοντας την αδελφή της στη σειρά να είναι, αντίστοιχα, φανατική οπαδός (στα όρια της καρικατούρας) της Hillary Clinton ώστε να έρθουν τα πράγματα περίπου στα ίσα.

Με άλλα λόγια, η Roseanne Barr, που κάποτε αρνήθηκε να παίξει τον ρόλο της Peg Bundy στο ‘Παντρεμένοι με Παιδιά’, πέτυχε τον βασικό της στόχο. Όλοι να μιλάνε και πάλι για εκείνη.

Όπως συνέβαινε δηλαδή την περίοδο ανάμεσα στο 1987-1996, όταν βρέθηκε να είναι η 2η πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα στην τηλεόραση μετά την Oprah Winfrey (για τις δυο τελευταίες σεζόν πήρε από 20 εκ. δολάρια) και είχε τόση δύναμη ώστε πλακωνόταν με το δίκτυο και άλλαζε σεναριογράφους σε καθημερινή βάση (μάλιστα ένας από αυτούς που έφυγαν νύχτα, δημοσίευσε ολοσέλιδη αγγελία που έλεγε ότι ‘Πλέον έχω φύγει με την γυναίκα μου για κάπου πιο γαλήνια, όπως την Βηρυτό).

Τότε που συμπρωταγωνιστούσε σε ταινίες δίπλα στην Meryl Streep (βλέπε ‘She-Devil’) και έπαιζε μπάλα και ως talk show παρουσιάστρια.

Γιατί όπως σοφά είπε ο Seinfeld στον John Oliver στην εκπομπή του ‘Comedians in Cars Getting Coffee’, «Εμείς οι κωμικοί είμαστε ψυχοπαθείς. Λέμε ότι να’ναι προκειμένου να ακούσουμε τον κόσμο να γελάει». Με την μόνη διαφορά ότι η Roseanne δεν δίνει δεκάρα για το γέλιο μας. Αυτό που την ‘φτιάχνει’ είναι να μας τσαντίζει.

Αυτή η δυνατότητα ήταν που την έκανε να αφήσει για μερικούς μήνες την φιστικο-φάρμα της στη Χαβάη (έχει συνολική περιουσία αξίας 80 εκ. δολαρίων), εκεί όπου τα γουρούνια είναι ελεύθερα και η ίδια κυκλοφορεί αρματωμένη, και -με ‘μπροστάρισσα’ την πάλαι ποτέ κόρη της Sara Gilbert, που πλέον είναι παραγωγός στην εκπομπή ‘The View’- να πείσει το Χόλιγουντ να της δώσει άλλη μια ευκαιρία.

Σημείωση με νόημα. Την ίδια, επειδή πάντοτε έλεγε την γνώμη της πολύ, πολύ δυνατά, την σιχαίνονται όλοι όσοι έχουν την εξουσία να δώσουν το πράσινο φως. Εξού και η δική της απόπειρα, πριν από μερικά χρόνια, πήγε άπατη. Εξού και το reboot πήρε μπροστά μόνο όταν είπε το ΟΚ ο John Goodman (ο μονόλογος του οποίου στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς σίγουρα θα του χαρίσει ένα Emmy) και χρίστηκε παραγωγός η Sarah.

Επίσης, όλη αυτή η απότομη στροφή του show στα δεξιά, είναι μέσα σε όλα κι ένα τέχνασμα. Κάτι που αποδεικνύει το γεγονός ότι το δίκτυο τρέχει να διευκρινίσει ότι η 2η σεζόν θα είναι σαφώς λιγότερο πολιτικοποιημένη και θα ασχοληθεί με πιο ενδο-οικογενειακά θέματα, όπως τον εγγονό της που είναι gender fluid, τον άντρα της που αναγκάζεται να προσλάβει μετανάστες και τις 40άρες κόρες της που βλέπουν τη ζωή να τις προσπερνά.

Ουσιαστικά η 1η σεζόν της ‘Roseanne’, που βλέπεται σούπερ ευχάριστα, δεν είναι παρά ένας ακόμη καβγάς που επέλεξε να ξεκινήσει η δημιουργός του. Όπως όταν το 2014 δημοσίευσε την διεύθυνση ενός τύπου που πυροβόλησε έναν Αφροαμερικάνο έφηβο, το 2009 όταν αποφάσισε -παρότι Εβραία- να ποζάρει ως Χίτλερ κρατώντας ένα μάτσο καμμένα κουλουράκια, όταν το 2012 κατέβηκε υποψήφια για πρόεδρος με τους πράσινους, όταν το 2011 δήλωσε ότι πρέπει να αποκεφαλίσουν τους τραπεζίτες ή κάθε κουλό tweet και θεωρία συνωμοσίας έχει δημοσιεύσει τα τελευταία χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι η Roseanne είναι και ακραία και υπερβολική και υπερβολικά ματαιόδοξη για να την πάρει κανείς στα σοβαρά. Αλλά πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά για μια γυναίκα που μέχρι τα 25 της, πριν καν επιχειρήσει για πρώτη φορά να κάνει stand up, είχε προλάβει να μεγαλώσεις μέσα στους Μορμόνους, να γίνει μέλος κοινοβίου, να μπει σε ψυχιατρική κλινική (όπου γέννησε το πρώτο της παιδί) και να κάνει συνολικά 4 από τα 5 παιδιά της.

Με άλλα λόγια, η γυναίκα τα έχει δει και τα έχει κάνει όλα. Και, στο τέλος της ημέρας, μπορεί να μην την συμπαθείς, μπορεί να μην συμφωνείς με όσα έχει να πει αλλά είναι αδύνατον να την αγνοήσεις.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.