OUTCAST

Το ‘Outcast’ φέρνει τον τρόμο πίσω στην τηλεόραση

Ο δημιουργός του ‘The Walking Dead’ μας φέρνει αντιμέτωπους με κάθε είδους δαίμονες στη νέα σειρά που δίνει στον εξορκισμό την πιο ωμή του μορφή.

Φαντάζομαι τι θα σκεφτείς. Ίσως και να έχει παραγίνει το κακό με την κλασική υπόθεση δαίμονας-τρυπώνει-στο-σώμα-μικρού-παιδιού / παπάς-έρχεται-να-δώσει-λύση / ακολουθεί-σκηνή-εξορκισμού.

Το είδαμε στον Εξορκιστή, το είδαμε σε πολλές ακόμα κινηματογραφικές ταινίες, τρομάξαμε, κάναμε το σταυρό μας, γιατί να θέλουμε να το ξαναδούμε; Μα γιατί πολύ απλά, το ‘Outcast’ δεν είναι ακόμα-ένα-κλασικό-θρίλερ-με-εξορκισμούς.

Το θέμα του δεν ξεφεύγει από την κατοχή από σατανικά πνεύματα, ναι, όμως στο δημιούργημα του Robert Kirkman τα πράγματα δεν είναι τόσο επιφανειακά. Ναι, πολύ σωστά διάβασες, πίσω από τη νέα σειρά που φέρνει στην Ελλάδα το FOX, βρίσκεται ο δημιουργός του ‘The Walking Dead’ και μετρ του τρόμου, αφού και το κόμικ του ‘Outcast’ που γέννησε τη σειρά, ήταν παιδί του Kirkman και του Paul Azaceta. Χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο για να σε πείσω;

Γιατί αν χρειάζεται, έχω. Ο εξορκισμός κι οι δαίμονες αποτελούν απλά την κορυφή του παγόβουνου της ιστορίας, αφού στο επίκεντρο βρίσκεται ο πρωταγωνιστής της σειράς Kyle Barnes (τον οποίο υποδύεται ο Patrick Fugit του ‘Gone Girl’ και του ‘Almost Famous’) κι οι δικοί του, προσωπικοί και όχι τόσο κυριολεκτικοί δαίμονες.

 

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. To ‘Outcast’ είχα την τύχη-ατυχία να το δω τον περασμένο Νοέμβριο στην αποκλειστική πρεμιέρα στην οποία με προσκάλεσε το FOX Networks Group στο Λονδίνο, παρουσία μάλιστα του Philip Glenister, τον οποίο βλέπουμε στο ρόλο του παπά-ευαγγελιστή Anderson (αιδεσιμότατου μάλιστα, όχι κανενός διακόνου) που κάθε τέτοιο θρίλερ που σέβεται τον εαυτό του έχει.

Τύχη επειδή το είδα πρώτος απ’ όλους (χοχοχο) και ατυχία γιατί έπρεπε να περιμένω τόσους μήνες για τη συνέχεια. Αν δεις κι εσύ το πρώτο επεισόδιο θα καταλάβεις ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να περιμένεις τόσους μήνες για το επόμενο επεισόδιο.

Δύο λόγια για την ιστορία

 

Η πρώτη σκηνή, στην οποία βλέπουμε τον μικρό δαιμονισμένο Joshua να τρώει σπασμένα γυαλιά επειδή προφανώς δεν έβρισκε τα δημητριακά, μας βοηθάει να καταλάβουμε από νωρίς ότι το ‘Outcast’ απαιτεί γερό στομάχι.

Είπαμε ήδη ότι το πρόβλημα του δαιμονισμένου παιδιού λύνεται μόνο με παπά, οπότε ο αιδεσιμότατος Anderson μπαίνει αμέσως στο παιχνίδι αφού πρώτα ένα πλάνο του πάτερ να πίνει και να χαρτοπαίζει μας τον συστήνει ως αντισυμβατικό άνθρωπο του Θεού.

Ούτε ο μικρός Joshua όμως, ούτε ο αιδεσιμότατος είναι τα κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας μας. Πρωταγωνιστής και τραγική φιγούρα δεν είναι άλλος από τον Kyle, ο οποίος όταν ήταν μικρός είδε τον δαίμονα να καταλαμβάνει τη μητέρα του κι αργότερα επέστρεψε για να εισβάλλει και στη γυναίκα του. Θα έλεγε κανείς ότι ο Σατανάς έχει προηγούμενα μαζί του, χωρίς ακόμα να ξέρουμε τους λόγους.

Η σύζυγος – θύμα δαίμονα- Allison παράτησε τον Kyle αφού έμεινε να θυμάται μόνο ότι ο Kyle χτύπησε αυτήν και την κόρη τους, χωρίς μάλλον να θυμάται (αν θυμάται είναι απλά αχάριστη) ότι το έκανε για να τους προστατέψει. Κάπως μονόπλευρος τρόπος να θυμάσαι μια ιστορία, που σίγουρα δεν συμφέρει τον πρωταγωνιστή μας, ο οποίος έχει μείνει μόνος στον κόσμο αυτό, με μοναδικό στήριγμα την θετή αδερφή του, Megan.

Όταν ο αιδεσιμότατος Anderson τα βρίσκει σκούρα με τον εξορκισμό του Joshua, φωνάζει τον Kyle για βοήθεια, αφού το δίδυμο αποδεικνύεται ότι έχει προϊστορία στους κοινούς διωγμούς δαιμόνων.

 

Η σκηνή του εξορκισμού είναι πράγματι εντυπωσιακή, σε σημείο που ξεχωρίζει απ’ τις περισσότερες αντίστοιχες που έχεις δει σε ταινίες με παρόμοια θεματολογία. Η αληθοφάνεια, η σκληρότητα, η ωμότητα του “Outcast” είναι που το κάνει τρομακτικό και ταυτόχρονα συναρπαστικό.

Μιλώντας μας στο Λονδίνο, ο Philip Glenister μας αποκάλυψε ότι για τη σκηνή πάλης ανάμεσα στον μικρό Joshua και τον Kyle, χρειάστηκαν 2,5 ολόκληρες μέρες γυρισμάτων, δείγμα ότι δεν άφησαν τίποτα στην τύχη.

Ο ίδιος ο ηθοποιός, μελετούσε για καιρό τηλεοπτικούς ευαγγελιστές για να μπει στο πετσί του ρόλου, ενώ διευκρίνισε ότι η σχέση του αιδεσιμότατου με τον πρωταγωνιστή θα είναι σχέση μέντορα με μαθητή. Μας έδωσε κι ένα spoiler για τη συνέχεια, λέγοντας πως θα υπάρξει μεταξύ τους και μια μικρή σύγκρουση συμφερόντων, όμως το κοινό συμφέρον ενάντια στον δαίμονα τους αναγκάζει να συμμαχήσουν.

Για να επιστρέψουμε όμως στο πρώτο επεισόδιο, ένα πράγμα ήταν φανερό. Ο δαίμονας έχει πράγματι προσωπικά θεματάκια με τον Kyle. Μέσα απ’ το κορμί του Joshua, τον αναγνώρισε, του πέταξε σπόντες για την Allison, τον πολέμησε.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Kyle έχει ένα χάρισμα και μια μεταφυσική δύναμη, αφού το αίμα του έκαψε τον δαίμονα και τον ανάγκασε σε φυγή. Αυτός είναι προφανώς ο λόγος που το πνεύμα κρατάει μανιάτικο στον τραγικό μας ήρωα, γι’ αυτό αποκλείεται και να τον αφήσει σε ησυχία.

Οι πραγματικοί δαίμονες

 

Ο δαίμονας που επισκέπτεται τον Joshua και τις γυναίκες της ζωής του Kyle, δεν είναι όμως ο μοναδικός της ιστορίας. Ο Kyle παλεύει με τους δικούς τους δαίμονες. Τη μοναξιά, την διαλυμένη του οικογένεια, την κατακραυγή της μικρής κοινότητας στην οποία ζει.

Αντί να του αναγνωριστεί το ηρωικό της πράξης του, βρέθηκε να έχει μπλεξίματα με το νόμο, να μην έχει επαφή με τη γυναίκα και την κόρη του και να τον κατηγορεί μέχρι κι η ίδια του η ανιψιά, η οποία τον αναγκάζει σε φυγή από το σπίτι της αδερφής του. Μπροστά σε όλα αυτά, διαλέγει τη λύση του εγκλεισμού και της απομόνωσης, με την αδερφή του Megan να είναι η μόνη που παλεύει να τον σώσει.

Από μικρό παιδί ο Kyle παλεύει με τους πραγματικούς δαίμονες και το χάρισμά του, τώρα πρέπει κάποιος να τον βοηθήσει να διώξει και τους εσωτερικούς, μεταφορικούς του δαίμονες.

Μεταφορικούς δαίμονες έχει να αντιμετωπίσει και ο αιδεσιμότατος Anderson. Πίνει, χαρτοπαίζει, έχει ανοιχτή κόντρα με τη Ρώμη κι αποτελεί ένα ταιριαστό/αταίριαστο ζευγάρι με τον Kyle. Τον καλύπτει και χρειάζεται την τεχνογνωσία του στην αντιμετώπιση των δαιμόνων.

 

Από το πρώτο επεισόδιο λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι το ‘Outcast’ είναι κάτι παραπάνω από μια μάχη των ανθρώπων απέναντι στο κακό. Οι διαλυμένες οικογένειες, η μοναξιά, η αδικία, οι λυκοφιλίες, οι κακές συνήθειες, μπαίνουν στο πλάνο και συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, με κύριο συστατικά πάντα τον τρόμο. Ακόμα και τον τρόμο που κρύβεται μέσα μας.

Το ‘Outcast’ είναι μια σειρά τρόμου στην επιφάνεια, με βαθιές κοινωνικές προεκτάσεις που μας κάνουν να ανυπομονούμε για τη συνέχεια. Το δίδυμο Barnes-Anderson ειδικά, σε ρόλο κακών παιδιών που τελικά θα σώσουν την ανθρωπότητα ή θα καταστρέψουν τα πάντα, είναι τρομερά δυνατό, αφού δεν έχει τίποτα να χάσει. Στηρίζω.

Τι περιμένουμε στη συνέχεια

 

Η πρώτη σεζόν θα αποτελείται από 10 επεισόδια, επομένως περιμένουμε με αγωνία 9 ακόμα επεισόδια τρόμου και συμπαντικών-υπαρξιακών συγκρούσεων. Κάθε επεισόδιο θα έχει και διαφορετικό σκηνοθέτη ενώ όπως μας αποκάλυψε ο Philip Glenister, δεν πρόκειται να βλέπουμε εξορκισμούς σε κάθε ένα απ’ αυτά. Λογικό θα έλεγα εγώ, στατιστικά πόσοι εξορκισμοί να γίνουν σε ένα χωριό της Virginia μέσα σε μερικά επεισόδια, έστω κι αν ο δαίμονας έχει προσωπικά με έναν συγκεκριμένο κάτοικο.

Σίγουρα θα δούμε δυνατές σκηνές που θα δοκιμάσουν τις αντοχές μας, ήρωες που φτάνουν στα όριά τους, τον δαίμονα να συνεχίζει να κάνει άνω-κάτω τη ζωή του Kyle και μπόλικο τρόμο.

Το ‘Outcast’ ανανεώθηκε ήδη για δεύτερη σεζόν, οπότε χαμήλωσε τα φώτα, φώναξε παρέα και ετοιμάσου να τρομάξεις. Πολύ.

To ‘Outcast’ κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στις 23.30 στο FOX. Το κανάλι FOX προβάλλεται στην Ελλάδα μέσω Nova, OTE TV, Vodafone TV και Cyta Τηλεόρασης, ενώ όλα τα νέα επεισόδια θα είναι διαθέσιμα και on-demand μέσω FOX Play.