PRISON BREAK

Prison Break S05E09: Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Ή μήπως όχι;

Όλα όσα είδαμε στο τελευταίο επεισόδιο της πέμπτης σεζόν του Prison Break.

Δηλαδή τώρα τι έγινε; Αυτό ήταν; Τελείωσε; Τουλάχιστον η πέμπτη σεζόν ναι, αλλά με το Prison Break ποτέ δεν ξέρεις. Πάντως το τελευταίο επεισόδιο αυτής της ‘επιστροφής’ της σειράς που όλοι αγαπήσαμε, γέμισε αρκετά κενά, είχε δράση, θανάτους, αλλά άφησε και υποσχέσεις.

Πώς αισθανόμαστε με το τέλος του Prison Break; Σίγουρα εντελώς διαφορετικά σε σχέση με την πρώτη φορά, πριν μερικά χρόνια, όταν είδαμε τον Μάικλ Σκόφιλντ να πεθαίνει. Τώρα τα δεδομένα άλλαξαν.

Το επεισόδιο ξεκινάει από το σημείο που τελείωσε το προηγούμενο. Για την ακρίβεια, βλέπουμε τι είχε προηγηθεί έξι λεπτά πριν την τελευταία σκηνή του όγδοου. Στην καλύβα στη λίμνη ο Μάικλ βρίσκει τον γιο του, όμως αντί για τη Σάρα, στο ίδιο δωμάτιο είναι το πιστό σκυλί του Ποσειδώνα, η A&W.

Τι κι αν ο συνεργάτης της κατάλαβε πως ο Τζέικομπ μάλλον δεν είναι αυτός που ισχυρίζεται, εκείνη δεν ακούει λέξη και τον πυροβολεί. Ευτυχώς εμφανίζεται η Σάρα, η οποία ήταν δεμένη στο υπόγειο και σώζει τον Μάικλ, αλλά ο junior πέφτει στα χέρια του Τζέικομπ και φτου κι από την αρχή.

Οι δύο πρωταγωνιστές του επεισοδίου είναι αναμφίβολα οι Μάικλ και Τζέικομπ. Έχουν τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Αντίθετα αυτός που λείπει από το φινάλε είναι ο Λίνκολν. Πραγματικά που έκανε εντύπωση το γεγονός ότι η παραγωγή άφησε στην άκρη τον αδερφό του Σκόφιλντ και δεν συμμετείχε στις δυνατές σκηνές. Άλλωστε όλο το σόου έχει βασιστεί στην αδερφική αγάπη τους και δεν ήταν λογικό να μην έχει πιο ενεργό ρόλο σε ένα τέτοιο επεισόδιο.

Μετά από μια πρόχειρη έρευνα πάντως πολλοί ισχυρίζονται πως ο ηθοποιός Ντόμινικ Πάρσελ είχε παράλληλα γυρίσματα για τη σειρά Legends of Tomorrow, στην οποία πρωταγωνιστή και δεν προλάβαινε να έχει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Μπορεί, αλλά και πάλι. Μην ξεχνάμε ότι μερικές από τις καλύτερες σκηνές αυτού του κύκλου είχαν τον Λίνκολν για πρωταγωνιστή.

Ο Τ-Bag από την άλλη ήταν από τους βασικούς χαρακτήρες του επεισοδίου. Λύθηκε παράλληλα και το μυστήριο της γενναιόδωρης προσφοράς του Σκόφιλντ στην αρχή του κύκλου με το νέο μηχανικό χέρι που χάρισε στον πρώην συγκρατούμενό του.

Όλα γίνονται για κάποιο λόγο κι έτσι ο Μάικλ ήξερε πως με μια τέτοια κίνηση θα έφερνε ακόμη και τον εχθρό του (ποιος θα ξεχάσει πόσες φορές έφτασαν στα άκρα οι δυο τους;), στο πλευρό του. Εκτός από το μηχανικό χέρι όμως, ο Σκόφιλντ προσέφερε στον Τ-Bag και μια οικογένεια, αφού τον έφερε κοντά στον γιο του, Γουίπ.

Δυστυχώς για τον τελευταίο, η συμμετοχή του στη σειρά τελείωσε άδοξα. Δεν το περίμενα και δεν του άξιζε μετά τα τόσα που είχε περάσει. Εξυπηρετούσε όμως άψογα το σενάριο ο θάνατός του από την A&W. Ένας θάνατος που άλλαξε μια και καλή τον Τ-Bag. Ό,τι συναίσθημα του βγήκε στην επιφάνεια μόλις συνάντησε το γιο του, έσβησε μια και καλή όταν τον είδε να ξεψυχάει.

Τα ζωώδη ένστικτά του επανήλθαν και σκότωσε χωρίς δεύτερη σκέψη την δολοφόνο του γιου του. Ο Τ-Βag συνελήφθη, επέστρεψε στη Fox River, αλλά δεν νομίζω ότι τον χάλασε. Μια χαρά κουμάντο άλλωστε κάνει τόσα χρόνια εκεί μέσα. Είναι το φυσικό του περιβάλλον.

Οι δύο κορυφαίες στιγμές του επεισοδίου είχαν πρωταγωνιστή τον Σκόφιλντ. Η πρώτη ήταν η είσοδός του στο μυστικό γραφείο του Τζέικομπ, που απαιτούσε αναγνώριση προσώπου. Ξεγέλασε ακόμη και τα προηγμένα μηχανήματα ασφαλείας, αφού είχε σχεδιάσει το πρόσωπο του εχθρού του ως τατουάζ στο χέρι του. Καλά τόσο καιρό γιατί δεν το είχαμε δεi; Υπήρχε;

Mπήκε λοιπόν στο γραφείο και ξεκίνησε το σχέδιό του για την ενοχοποίηση του Poseidon. Για να πετύχει όμως το σχέδιο επιστράτευσε και τον Blue Hawaii (θυμάστε που είχαν μιλήσει μέσω τσατ από τη μέση της ερήμου και το ζήτησε να βγάλει φωτογραφία τα τατουάζ του;), έναν πρώην συγκρατούμενό του, ο οποίος ήταν αστέρι στο μοντελισμό. Αυτό που έφτιαξαν όμως, δεν μπορούσε να το συλλάβει ανθρώπινος νους.

Έριξαν τον Τζέικομπ στην παγίδα και ο Μάικλ τον οδήγησε στην καρότσα ενός φορτηγού που είχαν σχεδιάσει έτσι ώστε να μοιάζει απόλυτα με την καλύβα όπου έγινε ο φόνος του πράκτορα της CIA πριν μερικά χρόνια. Ένα φόνο τον οποίο τον έκανε ο Τζέικομπ, αλλά ενοχοποίησε τον Σκόφιλντ προκειμένου να τον ξεφορτωθεί και να μείνει εκείνος με τη Σάρα. Το μυαλό του Μάικλ όμως είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τον αντίπαλό του και η ατάκα ‘όλα εδώ πληρώνονται’ ταιριάζει απόλυτα σε αυτό που συνέβη στη συνέχεια.

Η CIA αθώωσε τον Μάικλ, αφού πλέον υπήρχαν αποδείξεις ότι αυτός δεν έχει σκοτώσει τον πράκτορα, ενώ παράλληλα ο Τζέικομπ μεταφέρθηκε στη Fox River. Όχι σε όποιο κι όποιο κελί όμως, μιας και ο Σκόφιλντ έκανε παραγγελιά να μπει στο ίδιο με τον παλιόφιλό του Τ-Bag. Και το θηρίο ξαμολήθηκε. Δεν μαθαίνουμε το μέλλον του Τζέικομπ αλλά αν κρίνουμε από τις φωνές του, μάλλον ήταν αρκετά σύντομο στις φυλακές. Πάντως η τελευταία σκηνή στη Fox River, μαζί με το ηχητικό ντύσιμο ξύπνησε μνήμες.

Ο ‘Οδυσσέας’ της πέμπτης σεζόν, Μάικλ Σκόφιλντ, βρήκε την Ιθάκη (κυριολεκτικά αφού μένει στην Ithaca των ΗΠΑ) και τον βλέπουμε στο φινάλε να ζει όμορφες στιγμές με τη Σάρα, τον γιο του, τον Λινκ και τη Σίμπα (την έριξε ο μπαγάσας ο Λινκ). Οκ, η τελευταία σκηνή δεν θυμίζει πολύ Prison Break. Σχεδόν ποτέ δεν πηγαίνουν όλα καλά σε αυτή σειρά ή ακόμη και όταν αυτό συμβαίνει είναι για λίγο.

Ο πέμπτος κύκλος τελείωσε, αλλά σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι παραγωγοί και οι πρωταγωνιστές, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Φανατικό κοινό υπάρχει, επομένως ας είμαστε προετοιμασμένοι για όλα στο μέλλον. Κρατάω το γεγονός ότι η CIA πρότεινε δουλειά στον Σκόφιλντ την οποία αρνήθηκε.

Θα μπορούσε για παράδειγμα μια έκτη σεζόν να ξεκινήσει κάπως έτσι, αλλά με τον ήρωα να δέχεται τη δουλειά μη μπορώντας να καθίσει άλλο χωρίς δράση στη ζωή του. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να ‘κουμπώσει’ και μια επιστροφή ίσως του Αλεξάντερ Μαχόουν, αλλά και κάποιος πιο ενεργός ρόλος για τον Σούκρε.

Αυτά είναι σενάρια προς το παρόν. Μένει να δούμε τι θα αποφασίσουν οι κύριοι της παραγωγής. Εμείς πάντως τους στηρίζουμε. Θέλουμε κι άλλο Prison Break. Τι να μας κάνουν μόνο εννέα επεισόδια; Δεν συμφωνείτε;

ΚΙ ΑΛΛΟ PRISON BREAK

Οι 10 πιο συγκλονιστικές στιγμές της σειράς