REVIEWS

Οι ‘Άγριες Μέλισσες’ είναι η ‘Βέρα στο Δεξί’ του 2019

Είδαμε τις 'Άγριες Μέλισσες' και ήταν αυτό ακριβώς που περιμέναμε.

Οι ‘’Αγριες Μέλισσες’ έκαναν πρεμιέρα εχτές και έλαβαν διθυραμβικά σχόλια. Δεν θα πω ότι δεν τα αξίζουν, θα πω ότι τα αξίζουν για 2019. Οι ‘Αγριες Μέλισσες‘ είναι μια σειρά που “έχεις ξαναδεί”. Είναι κάτι ανάμεσα σε ‘Βέρα στο Δεξί’ και σε σειρά της ΕΡΤ, όπως ήταν πχ πέρσι η ‘Ζωή εν Τάφω’.

Μεγάλωσα βλέποντας όλα τα σίριαλ του Μανούσου Μανουσάκη από τους ‘Ψίθυρους Καρδιάς’ μέχρι το ‘Παιχνίδι της Συγγνώμης’ και όλες τις καθημερινές σαπουνόπερες από την ‘Απαγορευμένη Αγάπη’ μέχρι τη ‘Βέρα στο Δεξί’. Αναρωτιέμαι όμως μια από τις παραπάνω σειρές, θα μπορούσε να έχει το βαθμό επιτυχίας που είχε όταν παίχτηκε, σήμερα, που το κοινό έχει πρόσβαση σε τόσο πολύ περιεχόμενο;

Για να κάνει σήμερα μια σειρά μεγάλη επιτυχία πρέπει με κάποιο τρόπο να έχει μια σύγχρονη ματιά. Οι ‘Άγριες Μέλισσες’ δεν έχουν σύγχρονη ματιά και αυτό δεν έχει σχέση με το ότι είναι σειρά εποχής. Μπορείς να κάνεις μια σειρά εποχής που να έχει σύγχρονη ματιά, όπως πχ ‘Η υπέροχη φίλη μου’. Η σύγχρονη ματιά, το πρώτο πράγμα που απαιτεί είναι η ειλικρίνεια. Οι ‘Άγριες Μέλισσες’ παραμένουν στο μοτίβο καλός/κακός με το οποίο έχουν πορευτεί όλες οι ελληνικές δραματικές σειρές. Για να πετύχει μια δραματική σειρά, να μπορέσει να δώσει κάτι παραπάνω στον θεατή και να κερδίσει και το “δυναμικό κοινό” πρέπει να έχει πιο ανθρώπινους χαρακτήρες.

 

Η πρώτη σκηνή είναι ένα φλάσμπακ από την παιδική ηλικία των πρωταγωνιστριών, που δείχνει την Ελένη να σκοτώνει με μια πέτρα ένα φίδι στην αυλή για να προστατέψει τις μικρότερες αδελφές της. Η πρώτη σκηνή λειτουργεί συμβολικά και στο τέλος επαναλαμβάνεται με την Ελένη να χτυπάει με τον ίδιο τρόπο τον Σέργιο, που είχε ορμήξει στη Δρόσω, για να την γλιτώσει.

Αυτή η επανάληψη ταίριαξε πολύ στη σειρά, παρατήρησα όμως και μια ακόμα επανάληψη που μου φάνηκε περισσότερο πρόχειρη παρά εμπνευσμένη.

Ο Μιλτιάδης Σεβαστός παραμονεύει πίσω από ένα δέντρο στην κηδεία του πατέρα των κοριτσιών, για να μας δείξει η σειρά ότι δεν τα πηγαίνανε και πολύ καλά με τον πατέρα τους, παρόλα αυτά του είχε ένα σεβασμό.

Πιο μετά στο επεισόδιο, στον γάμο της Ελένης και του Σέργιου, αυτή τη φορά παραμονεύει ο Λάμπρος, που είναι γιος του Μιλτιάδη, ξάδερφος του Σέργιου και πρώην φλερτ της Ελένης, που όπως φαίνεται από αυτή τη σκηνοθετική/σεναριακή ευκολία την αγαπά ακόμα.

Οι σκηνές στο καφενείο με τη Βιολέτα, τον ρόλο που υποδύεται Θεοφανία Παπαθωμά, θυμίζουν τις σκηνές στο ‘Καφέ της Χαράς’. Ο παπάς μάλιστα του χωριού δίνει τιμωρία “Δέκα απολυτίκια και πέντε πατερημά” σε έναν θαμώνα, που ξεστόμισε μια αμαρτία.

Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι οι ‘Άγριες Μέλισσες’ δεν είναι μια πολύ καλή προσπάθεια και ένα μεγάλο βήμα για να ξαναπάρει μπρος η ελληνική μυθοπλασία στη μικρή οθόνη. Για καθημερινή σαπουνόπερα μάλιστα, οι ‘Άγριες Μέλισσες’ είναι πολύ παραπάνω από μια πολύ καλή προσπάθεια. Το καστ της δε, είναι πραγματικά υπέροχο και ίσως και ο λόγος για τον οποίο έκανε τόση αίσθηση στην πρεμιέρα της. Απλά, δεν θα λέγανε όλοι τόσο καλά λόγια, αν δεν είχαμε τόσες λίγες ελληνικές σειρές.

 Θα ήταν ωραίο η τηλεόραση να αναγεννηθεί και να ξαναζήσει τις χρυσές εποχές των 90s. Μόνο που πια δεν έχουμε 90s και πρέπει να γεννηθεί και φρέσκο περιεχόμενο.

* Oι ‘Άγριες Μέλισσες’ προβάλλονται Δευτέρα έως Πέμπτη στις 22:45 στον ΑΝΤ1.

***

Και μην ξεχνάς! Άκου τι είπαμε για τις νίκες του ‘Game of Thrones’, τον θρίαμβο του ‘Fleabag’ και τα Emmys του Netflix.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Θα είναι οι ‘Άγριες Μέλισσες’ η σειρά της χρονιάς;
The Four: Ποιο είναι το νέο ριάλιτι που μας έρχεται
10 μέτριοι έρωτες στις ελληνικές σειρές
8 ελληνικές σειρές που έκλεψαν σενάρια από ξένες
Γιατί η επόμενη τηλεοπτική μας εμμονή θα είναι μια ελληνική σειρά
Βάζουμε στη σειρά όλες τις Τατιάνες της Λάμψης από την καλύτερη στη χειρότερη
15 καμμένες ελληνικές σειρές που αποκλείεται να θυμάσαι