REVIEWS

Αστέρας Ραχούλας: Από πότε έχεις να δεις καλή ελληνική σειρά;

Ήρθε η ώρα να απονείμουμε το έπαθλο στον αδιαφιλονίκητο πρωταθλητή του τηλεοπτικού μας μικρόκοσμου.

Η έκπληξη της τηλεοπτικής χρονιάς, δεν είναι ούτε το Survivor, ούτε ο Μπάμπης Στόκας με το Μαζωνάκη σε ρόλο κριτή σε talent show. Η έκπληξη της χρονιάς ή της δεκαετίας είναι ο Αστέρας Ραχούλας, η καλύτερη ίσως σειρά των τελευταίων δέκα χρόνων, που εξαιτίας του σίφουνα Survivor, δεν μπόρεσε να πάρει στις καρδιές σας ( γιατί στην δικιά μου πήρε) τη θέση που της αξίζει. Δηλαδή, μία θέση στην 5άδα των καλύτερων σειρών που έχουν παιχτεί ποτέ στην ελληνική τηλεόραση.

Όχι δεν είναι φίλος μου ο Γιώργος Κρητικός, ο σεναριογράφος της σειράς, δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο, ούτε και έχει στο ενεργητικό του τεράστιες επιτυχίες όπως είχαν συνάδελφοι του, για παράδειγμα ο Ρήγας ή ο Παπαπέτρου αντίστοιχα.

Ο Αστέρας Ραχούλας δεν είναι ακόμα μία σειρά σε χωριό. Ελάτε πείτε την αλήθεια, το βουκολικό σκηνικό στα χωριά δεν είναι, ό,τι πιο πρωτότυπο έχουμε δει ποτέ σε σήριαλ. Κάτω Παρτάλι, Καφέ της Χαράς, Το Σημάδι του Έρωτα, και πολλές πολλές άλλες σειρές γυρίστηκαν στην τιμημένη επαρχία. Όμως ο Αστέρας Ραχούλας δεν είναι κάτι τέτοιο, όσο κι αν μοιάζει αρχικά το σκηνικό σε παρόμοιες σειρές του παρελθόντος.

Και πριν τρομάξετε γιατί υπάρχουν δύο κοινοί πρωταγωνιστές με το Καφέ της Χαράς, ο Σκιαδαρέσης και η Ντεμίρη, σας λέω το εξής να ηρεμήσετε. Όσο μοιάζει ο Αστυνόμος Μπέκας με το True Detective, άλλο τόσο μοιάζει το Καφέ με τη Ραχούλα. Καταρχήν, ποτέ πριν καμία σειρά δεν είχε ασχοληθεί με τη μπάλα, και ειδικά στα χωριά, στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Και επειδή σ΄αυτή τη χώρα από δύο πράγματα ξέρουμε καλά, ίντριγκες και ποδόσφαιρο, η σειρά αυτή είναι ο χιουμοριστικός καθρέφτης μας. Μια καρικατούρα της κοινωνίας είτε στην πόλη, είτε στο χωριό, που θεωρεί ύψιστο πρόβλημα της Ελλάδας της κρίσης, το να ανέβει η ομάδα που αγαπά κατηγορία και να κερδίσει στο στοίχημα.

Η σειρά είναι ένα ατελείωτο πάρε δώσε ατάκας. Αν και στο χωριό, οι κάτοικοι συμπεριφέρονται σαν να είναι στην πόλη, έχουν τα πιο εξελιγμένα κινητά, παίζουν στοίχημα ακόμα και την ώρα θανάτου μιας αγελάδας, ξέρουν από γκουρμέ λουκάνικα, όπως το χωριάτικο λουκάνικο με τζίντζερ, κινόα και shia sheeds.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ SPOILERS

Ο Αστέρας Ραχούλας είναι μια ομάδα ερασιτεχνικού πρωταθλήματος στο χωριό Ραχούλα. Το ρόστερ της απαρτίζουν, ο ταβερνιάρης του χωριού, ο κτηνίατρος, ο βενζινάς, ο παπάς της ενορίας και άλλοι και πρόεδρος της είναι ο δήμαρχος του χωριού (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης) καθώς και ιδιοκτήτης της τοπικής αλλά εξελισσόμενης επιχείρησης ‘Λουκάνικα Καραγκούνης’.

Προπονητής της είναι ο Άρης Ζαγορίτης (Αντώνης Καρυστινός), πρώην αστέρι της Σούπερ Λίγκ που αναδείχθηκε από την ομάδα του Πανιωνίου, τον κυνηγά μέχρι και σήμερα ο εφιάλτης ενός χαμένου πέναλτι με τον ΠΑΟΚ, και μετά από μια σύντομη καριέρα στα σαλόνια της Ά Εθνικής ως προπονητής, επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του την Ραχούλα, αηδιασμένος από την βρωμιά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κατ’ εμέ ο καλύτερος ρόλος του Καρυστινού σε σειρά, ακόμα και από την συμμετοχή του στις Σαββατογεννημένες.

Οικονομική διευθύντρια της ομάδας, η Παναγιώτα Βλαντή. Μπορεί να μας έχει μείνει αλησμόνητη ως Συλβί από τα Μαύρα Μεσάνυχτα, όπως η Παναγιώτα καταφέρνει να είναι εξίσου σέξι  και ποθητή ως ιδιοκτήτρια πανσιόν στη Ραχούλα.

Αντίπαλος της Ραχούλας είναι ο δήμαρχος του διπλανού χωριού, Ανέστης Σκυρογιάννης (Δάνης Κατρανίδης) με τη σύζυγό του Γιώτα. (Υρώ Μανέ). Τον Δάνη Κατρανίδη δεν τον είχα δει πότε σε κωμικό ρόλο. Ούτε στην τηλεόραση, ούτε στο θέατρο. Ειδικά τηλεοπτικά, εκτός από τις ταινίες με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Κατρανίδη τον έχω συνδυάσει με χαρακτήρες βλοσυρούς, δραματικούς όπως ήταν στα σήριαλ της Έλενας Ακρίτα. Ο κωμικός ρόλος που του έχει δοθεί, του ταιριάζει τόσο πολύ και πραγματικά καταλαβαίνεις το μεγαλείο αυτού του τεράστιου ηθοποιού που μπορεί να παίξει τα πάντα. Ο Ανέστης Σκυρογιάννης είναι και αυτός ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας, του Κεραυνού Παραδεισίου, του αντίπαλου δέους της Ραχούλας.  Μεταξύ των ομάδων επικρατεί το μίσος, και τα σκληρά ντέρμπι, όπου συνήθως η Ραχούλα τρώει 3 μπαλάκια με το καλησπέρα.

ΟΙ ‘ΑΟΥΤΣΑΪΝΤΕΡ’ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙΣ

Μέχρι τώρα ανέφερα τα γνωστά ονόματα που συνθέτουν το ρόστερ του σήριαλ αυτού. Άνθρωποι με πολλά χιλιόμετρα στην τηλεόραση και το θέατρο που γνωρίζουμε όλοι.  Οι υπόλοιποι ηθοποιοί, δεν είναι τόσο γνωστοί , αφού ασχολήθηκαν για χρόνια με το θέατρο ή τον κινηματογράφο. Για αρκετούς είναι η πρώτη τους τηλεοπτική δουλειά, αλλά αυτό είναι και το πραγματικά ωραίο της υπόθεσης. Κάνοντας μια μικρή έρευνα στα βιογραφικά τους, παρατήρησα ότι τα περισσότερα παιδιά τελείωσαν το Εθνικό ή το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Είναι παιδιά που γαλουχήθηκαν θεατρικά, και δεν τα ξέβρασε κανένα τυχαίο ριάλιτι ή πάνελ εκπομπής. Και αυτό είναι που κάνει τις ερμηνείες τους εξαιρετικές.

Ο ΠΑΠΑ ΑΡΓΥΡΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΛΛΟΣ)

Ο παπάς είναι η αποκάλυψη του σήριαλ.  Είναι ο παπάς που θα θέλαμε όλοι στην ενορία μας. Πίνει τσίπουρα, παίζει μπάλα, ασχολείται με το στοίχημα. Εκπληκτική ερμηνεία από έναν ηθοποιό με αστείρευτο ταλέντο και βραβευμένο από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με το Β΄Ανδρικού ρόλου.

Ο ΤΑΤΟΥΗΣ (ΗΛΙΑΣ ΜΟΥΛΑΣ)

Ο γιος του ταβερνιάρη, ή το ζαβό, όπως τον αποκαλεί η ίδια του η μητέρα. Κρυφό ταλέντο στην μπάλα, και καρδιοκατακτητής κάθε παντρεμένης του χωριού. Διώκτης του ο Διονύσης ο Σφαγέας.

Ο ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Το πιστό σκυλί της Γιώτας και του Σκυρογιάννη και στόπερ του Κεραυνού Παραδεισίου. Ανορθόγραφος σε σημείο που δεν πετυχαίνει ούτε τα άλφα και διώκτης του Αγγελή, του σέντερ φορ της Ραχούλας, καθώς ο τελευταίος του χρωστάει λεφτά.

Ο ΖΛΑΤΑΝ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΒΡΑΤΟΓΛΟΥ)

Κανονικά τον λένε Θανάση, αλλά όλοι τον φωνάζουν Ζλάταν. Όχι δεν είναι πρωτοξάδερφος του Ιμπραϊμοβιτς, ούτε καν του Μουσλίμοβιτς. Προφανώς το ταλέντο του αγγίζει αυτό των συνονόματων του. Κόφτης της Ραχούλας, κωδωνοκρούστης της εκκλησίας, και βενζινάς. Εξαιτίας μιας κλωτσιάς που δέχτηκε σε αγώνα έχασε το 50% της ενεργητικότητας των σπερματοζωαρίων του και είναι το μαράζι του μεγάλο.

Η Σαββούλα (Δανάη Λουκάκη)

Η κακιά του χωριού και του σήριαλ. Είναι η σπαστική και κακιασμένη συμμαθήτρια που όλοι είχαμε. Ίσως πιο κακιά και από την γυναίκα του Σκυρογιάννη, αλλά αυτό εξηγείται καθώς είναι κόρη της. Θέλει τον Αγγελή σαν κολασμένη και είναι ικανή να κάνει οτιδήποτε για να τον αποκτήσει. Την θέλει σαν τρελός ο Καπερώνης, όμως εκείνη έχει μάτια μόνο για τον Αγγελή.

Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΣΤΡΑΤΗΣ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΑΚΗΣ)

Εκτελεί και χρέη κανονικού γιατρού αφού δεν υπάρχει  γιατρός στη Ραχούλα και φυσικά όποιος αρρωσταίνει προτιμά να πεθάνει από το να πάει στο γιατρό στο Παραδείσι. Αμυντικός βράχος του Αστέρα.

Ο ΤΣΟΤΡΑΣ (ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ)

Ο ταβερνιάρης του χωριού, πατέρας του Τατούη και αμυντικός της Ραχούλας. Υποχείριο της γυναίκας του Τασίας. Από τους πιο παλιούς παίκτες της Ραχούλας.

Ο Αστέρας  Ραχούλας καταφέρνει κάτι που δεν συναντούμε συχνά σε τηλεοπτικές σειρές. Πετυχαίνει με ένα μαγικό τρόπο το σουρρεαλιστικό να το κάνει τελείως ρεαλιστικό. Στους χαρακτήρες, στο χιούμορ, στην εξέλιξη, της ιστορίας, πάντα η υπερβολή έρχεται με απλές και προσεχτικές δόσεις, διανθίζεται με καθημερινές καταστάσεις που συμβαίνουν σε όλους μας, ειδικά στο ποδόσφαιρο. Όχι δεν είναι μια ποδοσφαιρική σειρά. Δεν σημαίνει ότι αν δεν ξέρεις πώς παίζεται το 4-4-2 δεν θα μπορέσεις να την παρακολουθήσεις. Παρόλα αυτά, η δουλειά που έχουν κάνει οι σεναριογράφοι, στην κάθε λεπτομέρεια, ακόμα και σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, την ανεβάζει πολλά επίπεδα. Η επιλογή των ηθοποιών που δεν έγινε προφανώς με κριτήρια ‘να βάλουμε αυτόν να ανεβάσουμε τα νούμερα’ της δίνει την ποιότητα που τόσο χρειάζεται η ελληνική τηλεόραση.

Αν δεν την έχετε βάλει στη ζωή σας, τρέξτε κατευθείαν στο web tv.  Σκεφτείτε μόνο ότι έχετε δει Κωνσταντίνου και Ελένης είκοσι φορές σε επανάληψη (και λίγες λέω). Εύχομαι να να συνεχιστεί και του χρόνου, αν και φοβάμαι πως η έλλειψη υπομονής στην ελληνική τηλεόραση και το Survivor δεν αφήνουν πολλές διεξόδους.

FORZA RACHOULA!