REVIEWS

Η μάνα του ‘The Act’ θα στοιχειώσει τον ύπνο σου

Η ανατριχιαστική αληθινή ιστορία της Gypsy Rose Blanchard, που καταδικάστηκε για τον φόνο της 'υπερ-προστατευτικής' μητέρας της.

Μπορεί τελικά να είναι καλύτερα, όπως συνέβη στην περίπτωσή μου, να ξεκινήσεις να παρακολουθείς το ‘The Act’ μην έχοντας την παραμικρή ιδέα πως πρόκειται για μια πέρα για πέρα αληθινή ιστορία που έχει ήδη ήδη γεννήσει δυο ντοκιμαντέρ (βλέπε ‘Mommy Dead and Dearest’ και ‘Gypsy’s Revenge’).

Ότι δηλαδή υπήρξε όντως στα αλήθεια αυτή η διαβολική μάνα που ανάγκαζε την κόρη της να μένει καθηλωμένη στην αναπηρική καρέκλα (παρόλο που μια χαρά περπατάει), να ξυρίζει το κεφάλι της για να νομίζει ο κόσμος πως πάσχει από λευχαιμία, να τρώει φαγητό μόνο μέσα από σωλήνα στο στομάχι (παρόλο που δεν υπήρχε λόγος), να βγάλει τα δόντια της και να έχει κάνει δεκάδες εγχειρήσεις (και πάλι χωρίς λόγο) και να νομίζει ότι είναι 13 ετών (ενώ είχε φτάσει τα 21).

Όλα αυτά με στόχο το να την συμπαθήσει ο κόσμος, για το πόσο αφοσιωμένη μάνα είναι. Και, φυσικά, να συνεχίσει να της δίνει αβέρτα λεφτά προκειμένου να τη βοηθήσει με το ‘δράμα’ που περνάει.

Στην περίπτωση αυτή, που μπουκάρεις δηλαδή στον γαλαξία του ‘The Act’ τυχαία, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσεις είναι την ολική μεταμόρφωση της Patricia Arquette. Η Arquette είναι συγκλονιστικη υποκριτικά και δεν θυμίζει σε τίποτα την ‘Αφροδίτη τσέπης’, το παρατσούκλι της δηλαδή όταν την πρωτογνωρίσαμε.

Το αμέσως επόμενο είναι το αγγελικό βλέμμα της κακόμοιρης πρωταγωνίστριας (της Joey King από το ‘The Conjuring’), μαζί / ταυτόχρονα με την οποία ανακαλύπτεις σιγά σιγά ότι τίποτε δεν είναι ακριβώς όπως φαίνεται.

Ότι, δηλαδή, η αγάπη της συγκεκριμένης μάνας-τέρατος είναι μεν απεριόριστη, αλλά επίσης δολοπλόκα και σαδιστικά ασφυκτική.

Μια μάνα που, για την ιστορία, οφείλουμε να αναφέρουμε πως διαγνώστηκε μετά θάνατον με το Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου, στα πλαίσια του οποίου το άτομο προκαλεί εσκεμμένα σωματική βλάβη στο άτομο που φροντίζει και στη συνέχεια προστρέχει σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Αυτό που είναι φουλ συναρπαστικό στο ‘The Act’ είναι το να βλέπεις την παράλληλη πορεία των δυο τους. Την μάνα να καταρρέει σιγά σιγά, καθώς πάσχει από διαβήτη.

Και την κόρη να προσπαθεί να αποδράσει από τη ροζ φυλακή της καταλήγοντας να κάνει μια BDSM σχέση μέσα από το ίντερνετ.

Στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα σε ένα χριστιανικό site γνωριμιών θα γνωρίσει το -όχι και ιδιαίτερα εύστροφο- αγόρι που τελικά, κάποια χρόνια μετά, θα τη βοηθήσει στο να πάρει το αίμα της πίσω, καρφώνοντας ένα μαχαίρι στην πλάτη της μάνας της (εκείνος να καταδιαστεί σε ισόβια κι εκείνη θα φάει 10 χρόνια για την πράξη τους).

Μπόνους σε αυτή την ιστορία αποτελεί, οφείλω να επισημάνω, η -πάντα ευπρόσδεκτη- παρουσία της Chloë Sevigny στον ρόλο της υποψιασμένης white trash γειτόνισσας, η έφηβη κόρη της οποίας (AnnaSophia Robb) θυμίζει στην Gypsy όλα όσα δεν μπορεί να ζήσει (μεθύσια, γκόμενους και γενικά μια κανονική ζωή).

Προφανώς και η σειρά ακολουθεί πιστά τα όσα όντως συνέβησαν. Αν και άλλο το πιστά, άλλο το ευλαβικά. Αλλά για αυτό, τις μικρές διαφορές ανάμεσα στην πραγματικότητα και στο ‘The Act’, σε παραπέμπω στα δυο ντοκιμαντέρ που είπαμε στην αρχή.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ‘The Act’ είναι σουπερ εθιστικό ήδη από το πρώτο επεισόδιο. Ακόμη και αν υπάρχουν πολλές στιγμές που αναγκάζεσαι να κρύψεις τα μάτια σου με τα χέρια σου.

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Το True Detective και η μαγεία του μεταφυσικού
To ‘Love, Death & Robots’ είναι αυτό που έλειπε από το Νetflix
Turn Up Charlie, η νέα ‘God is a DJ’ σειρά του Idris Elba
Πλαντάξαμε με τη νέα σειρά του Ricky Gervais στο Netflix