REVIEWS

The New Pope: Όταν ο John Malkovich συνάντησε τη Meghan Markle

Είδαμε αποκλειστικά τα τρία πρώτα επεισόδια του ‘The New Pope’ και αυτές είναι οι spoiler-free εντυπώσεις μας.

Όταν το ‘Young Pope’ έκανε την πρεμιέρα του το 2016, τρία ήταν τα πολύ άμεσα συμπεράσματα.

Πρώτον, η αισθητική της σειράς ήταν (είναι!) στ’ αλήθεια μοναδική. Ο Paolo Sorrentino συνθέτει τα κάδρα του σαν να κάνει θρησκευτική τέχνη, σε λουξ, πομπώδη σετ που απογειώνουν τον μαξιμαλισμό του και μοιάζουν βλάσφημα μπροστά στην ταπεινότητα που τυπικά κηρύττει η εκκλησία.

Δεύτερον, ήταν σίγουρα από τα πιο αλλόκοτα πράγματα που θα βλέπαμε ποτέ στη μικρή οθόνη. Η μαγνητική του εικόνα, οι μουσικές επιλογές όπως το αιφνίδιο ‘Sexy and I Know It’ όσο ο Jude Law δοκίμαζε την παπική του ενδυμασία, οι αλλοπρόσαλλες εξελίξεις, ο επιτηδευμένος διάλογος που ακούγεται σαν tweets που διαβάζει το Google Translate, όλα έφτιαχναν ένα κολάζ πυρετώδους ονείρου. Κάποιος είχε αυτή την ιδέα, σκεφτόσουν, και κανείς δεν του έβαλε γκέμια. Ένας δημιουργός πήρε μια λευκή σελίδα και τη γέμισε σχολαστικές ζωγραφιές πολυτελείας και ορνιθοσκαλίσματα.

Γιατί τρίτον, ο Paolo Sorrentino δεν είχε ιδέα πώς να κάνει τηλεόραση. Η πλοκή της σειράς, στο αρχικό ειδικά μέρος της, ήταν ένα μπάχαλο, οι χαρακτήρες άργησαν πολύ να πραγματωθούν σε ανθρώπους που σε ενδιέφερε από εβδομάδα σε εβδομάδα αν θα ζήσουν ή αν θα πεθάνουν, και ο ρυθμός του δεν συνάντησε ποτέ την οποιαδήποτε σχέση με την αίσθηση του κατεπείγοντος. Και όταν η σειρά γινόταν κακή, γινόταν κάκιστη. Ένα art-house, ασυνάρτητο ‘House of Cards’ στο Βατικανό.

Αυτή, ωστόσο, μπορεί να έγινε και η camp γοητεία του. Οι πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές δουλειές – στο πλαίσιο που επιτρέπει η μεγάλη, αγχωτική συχνά για τους δημιουργούς διάρκειά τους και η επένδυση χρόνου από την πλευρά του κοινού – είναι συνήθως παιδιά της δεξιότητας, της εφευρετικότητας και της πειθαρχίας. Ο Sorrentino όμως ήθελε να κάνει απλώς την τέχνη του και δεν τον απασχολούσαν ιδιαίτερα οι απαιτήσεις του μέσου που θα τη φιλοξενούσε.

Μέχρι να καταρρεύσει όμως ο Pius XIII στην εξέδρα όπου χάρισε επιτέλους στο ποίμνιό του ένα από λιγοστά χαμογελά του, είχαμε εκπαιδευτεί και εμείς στην ασυναρτησία και ο Sorrentino στη μικρότερη οθόνη. Ο καλύτερός του έλεγχος είναι σαφής στο ‘The New Pope’, αλλά μην πιστέψεις ότι έχει χάσει το στιλ του.

Η νέα σειρά του δημιουργού είναι ακόμα εκτυφλωτική, οι παράξενες αποφάσεις διατρέχουν και τα τρία επεισόδια που μας δόθηκαν αποκλειστικά από την COSMOTE TV και το σεξ που έχει διαχρονικά υπάρξει στοιχείο της αφήγησης γύρω από την Εκκλησία ως σύμβολο είτε φετιχισμού είτε καταπίεσης, παραμένει βασικό συστατικό. Πίσω από κάθε πόρτα των μεγαλειωδών κτιρίων του Sorrentino κρύβεται κάποιο δράμα που θα μπορούσε να είναι σειρά από μόνο του, αλλά ο δημιουργός δεν βιάζεται να τα ξετυλίξει. Και γιατί να βιαστεί κιόλας όταν μπορεί να έχει τον John Malkovich να λέει από το τηλέφωνο στη Meghan Markle τι να βάλει, με το eyeliner να τρέχει από τα μάτια του και τη φωνή του να σπάει μπροστά στους τρομαγμένους του γονείς.

Ο νέος Πάπας που επιλέγει η κουρία όσο ο Lenny του Jude Law βρίσκεται σε κώμα, είναι πρώην ροκστάρ, παίζει άρπα, είναι Άγγλος αριστοκράτης και θαυμάζει τον Marilyn Manson και τη Sharon Stone γιατί «φαίνονται ελεύθεροι». «Είναι πειστικός, ελκυστικός, σε περιβάλλει», σημειώνει η Sofia, η υπεύθυνη του μάρκετινγκ. «Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος από βελούδο». Είναι όλα αυτά ο Malkovich, είναι και ένα παιδί απογοητευμένων μαζί του γονέων που αναζητά ακόμα την έγκρισή τους.

Όπως και το ‘Young Pope’ πριν από αυτό, το ‘New Pope’ τοποθετεί την ανατροφή πάνω από τη φύση μας και γίνεται καλύτερο όταν ασχολείται με την ανθρωπιά – ή την απουσία της – στους εκπροσώπους του θεού. Και παρότι ο Sorrentino έχει δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα μοντέρνα θέματα και γι’ αυτό το Βατικανό είναι ιδανικό σκηνικό μιας που μένει ανέγγιχτο απ’ αυτά, η προσφυγική κρίση φτάνει μπροστά στις πύλες των επιβλητικών του κτιρίων.

Με τρία μονάχα επεισόδια στη διάθεσή μου δεν μπορώ να γνωρίζω πώς θα συμβαδίσουν – αν θα συμβαδίσουν καν – οι χαρακτήρες του Law και του Malkovich ή αν η 2η σεζόν θα κλείσει επιτυχημένα ως εγχείρημα, το όραμα του Sorrentino όμως μέσα σε όλη του την κακοφωνία είναι ένα μικρό θαύμα.

Η σειρά θα κάνει Α’ τηλεοπτική προβολή ταυτόχρονα στο COSMOTE SERIES HD και τη δωρεάν, on demand υπηρεσία COSMOTE TV PLUS αμέσως μετά την πρεμιέρα της στο εξωτερικό, το Σάββατο 11/1. To The New Pope θα προβάλλεται με διπλό επεισόδιο κάθε εβδομάδα, στις 22.00. Επίσης, μέσα από την υπηρεσία COSMOTE TV PLUS, οι τηλεθεατές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από την αρχή όλη την ιστορία του ‘The Young Pope’.

***

Παρέα με έναν απολαυστικά απολογητικό Μάκη Παπασημακόπουλο, αναλύουμε τη φιλμογραφία του Rian Johnson. Τι άλλαξε το ‘Rise of Skywalker’ ως προς την αντιμετώπισή μας στο ‘Last Jedi’; Σε τι φάση βρίσκεται η τριλογία Star Wars που έχει συμφωνήσει να κάνει και, τελικά, θέλουμε να τη δούμε ή όχι;