REVIEWS

Ο Jason Momoa μοιράζει μπουκέτα ακριβείας στα τυφλά

Το 'See', η καινούργια μετά-αποκαλυπτική σειρά του νυν και αεί Aquaman, είναι βασικά ό,τι καλύτερο έχει κάνει ως τώρα στην τηλεόραση.

Μπορεί η εποχή που ο -193 εκατοστών- Χαβανέζος έφτασε ένα σημείο από τα να παρατήσει όλα (δούλευε ως βοηθός μπράβου στην πίσω πόρτα ενός club, με τον κόσμο να τον κοροιδεύει στην μούρη του όταν συνειδητοποιούσε ότι ήταν ο τύπος από το Baywatch Hawaii) να έχει περάσει για τα καλά, αλλά ότι έχει επιχειρήσει το παλικάρι να κάνει μέχρι τώρα μ.G.O.T. στην τηλεόραση (Red Road, Frontier) ήταν απλά ΟΚ.

Το See, η καινούργια του προσπάθεια (δια χειρός του δημιουργού του Peaky Blinders) που μόλις έσκασε μύτη στο Apple Tv Plus, επενδύει προφανώς τα μέγιστα στην επιβλητική φυσική παρουσία του Jason Momoa-και στην αύρα σταρ που κουβαλάει πλέον αβίαστα. Η οποία, ωστόσο, εδώ δεν είναι εντελώς ‘τεφλόν’ αφού ο Ιάσωνας μπορεί να κουβαλάει ένα τεράστιο διπλό τσεκούρι αλλά, όπως και οι υπόλοιποι επιζώντες της ανθρωπότητας (βία δυο εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη), είναι τυφλός.

Ναι, ο άνθρωπος στο See κατέστρεψε τον πλανήτη επειδή δεν ήξερε την τύφλα του. Και η εκδίκηση του μεγαλοδύναμου ήταν ακριβώς ένας ιός που τον έκανε όντως να μην βλέπει Χριστό. Επειδή όμως η ανθρωπότητα είναι σαν την κατσαρίδα, ακόμη και από αυτό κατάφερε να επιβιώσει. Προσαρμόστηκε σε ένα άλλο τρόπο ζωής, εντελώς μεσαιωνικό, χωρίς ίχνος τεχνολογίας, χωρίς φως στο τούνελ, αλλά τα έβγαλε τελικά πέρα.

Όλα αυτά μέχρι που η έγκυος σύζυγος του Ιάσωνα, την οποία βρήκε μέσα σε μια χιονοθύελλα και έφερε πίσω στο χωριό και στο κρεβάτι του, γέννησε δυο παιδιά τα οποία (SPOILER ALERT) μπορούν να δουν. Αυτό που στο χωριό μου το λένε gamechanger.

Ένα ‘αιρετικό’ χάρισμα που έκανε την κακιά βασίλισσα (φαντάσου τύπου Κόναν ο Βάρβαρος, με την διαφορά ότι το ‘παλάτι’ της στεγάζεται σε ένα εν λειτουργία υδροηλεκτρικό εργοστάσιο) να αμολύσει πάνω στο χωριό τον στρατό της (κομπλέ με άλογα και σκυλιά-αυτά εξακολουθούν να βλέπουν), με αρχηγό τον φανατίλα Christian Camargo (του Twilight).

Δεν έχω λόγια για να σου περιγράψω πόσο όντως συναρπαστική ήταν η αρχική μάχη ανάμεσα στους δυο τυφλούς στρατούς, με τους υπερασπιστές του χωριού να στηρίζονται σε μαστίγια (για να βλέπουν που πάνε), την ακοή τους (για να καταλαβαίνουν πόσοι τους επιτίθενται) και σε διάφορα άλλα κόλπα για να αποφύγουν την αναπόφευκτη πανωλεθρία.

Μια big budget σκηνή που ήταν και το χάιλαϊτ των τριών πρώτων επεισοδίων του See, το οποίο είναι σαφώς ανώτερο από το The 100 (την μοναδική σειρά με την οποία είναι συγκρίσιμη). Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αψεγάδιαστο. Ας πούμε, παρόλο που η κακιά βασίλισσα μου είναι συμπαθέστατη (η Ολλανδέζα μοντέλο Sylvia Hoeks που προσεχώς θα υποδυθεί την Εμμανουέλα Sylvia Kristel στην σχετική βιογραφία), μου έκανε εξαιρετικά γραφικό ότι πρέπει να έρθει σε οργασμό (είτε αυνανιζόμενη, είτε με τη βοήθεια της γλώσσας μιας σκλάβας) προκειμένου να την ‘ακούσει’. Την φωνή του Θεού εννοώ.

Kαι, πίστεψέ με, το κορίτσι χρειάζεται να επικοινωνεί αφάνταστα συχνά με το αφεντικό προκειμένου να της δώσει οδηγία ποιον να σκοτώσει με ηλεκτροπληξία και ποιον με στραγγαλισμό.

Το μεγάλο στοίχημα του επικού See (σκηνοθετημένου από τον Francis Lawrence του Red Sparrow και γυρισμένο στη φωτογενή British Columbia) δεν είναι βέβαια ούτε οι μάχες, ούτε τα μουγκρητά του Momoa (SPOILER-ο οποίος μέχρι και με αρκούδα τα βάζει), αλλά το πόσο πειστικά θα εξελιχθεί αυτός ο κόσμος καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και ο καμβάς μεγαλώνει. To γεγονός, βέβαια, ότι η Apple το έχει ήδη ανανεώσει για 2η χρονιά ήδη από την πρώτη εβδομάδα προβολής του, θα μας δώσει αν μη τι άλλο την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε.

Από την άλλη, ακόμη και αν στην πορεία βαλτώσει, τουλάχιστον το See θα μας έχει απαντήσει σε ένα ερώτημα που ποτέ δεν σκεφτήκαμε να έχουμε. Το πως δηλαδή μάχονται δυο στρατοί -κυριολεκτικά- στα τυφλά.

***

Class of ’99: Το αφιέρωμά μας στο θρυλικό σινεμά του 1999 ολοκληρώνεται στο νέο επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες, με τις 35 ταινίες που διαμόρφωσαν την καλύτερη χρονιά του κινηματογράφου!