STRANGER THINGS

Thundercats, Super Mario και Michael Jordan: Το Stranger Things ξαναφέρνει το 1985

Ο μοναδικός οδηγός-χρονοκάψουλα που θα χρειαστείς για το επικό καλοκαίρι του 1985.

Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο του Hawkins και η νεαρή συμμορία του θα πρέπει να το αντιμετωπίσει.

Η Eleven, ο Mike, ο Dustin, o Lucas, ο Will, τα αδέρφια και οι κηδεμόνες τους θα περάσουν μαύρο καλοκαίρι αν κρίνουμε από το υπέροχο, κινηματογραφικό τελευταίο τρέιλερ της 3ης σεζόν ‘Stranger Things’. Καλοκαίρι του 1985 συγκεκριμένα, γύρω από τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου, σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο από το δικό μας σήμερα.

Εμείς φτιάξαμε τον απόλυτο pop culture οδηγό της χρονιάς εκείνης, με βάση γεγονότα και δημιουργίες που είχαν ήδη σημαδέψει την Αμερική μέχρι το καλοκαίρι του ’85.

New Coke

Ξεκινάμε με το φιάσκο της χρονιάς. Τον Απρίλιο του 1985, η Coca Cola αποσύρει την κλασική της γεύση και λανσάρει τη New Coke. Όνειδος και κοινωνική κατακραυγή. Τον Ιούλιο επαναφέρει την Coca Cola Classic και το ABC διακόπτει τη διασημότερή του σαπουνόπερα ‘General Hospital’ για να βγάλει έκτακτο σχετικό δελτίο. H 3η σεζόν θα συμπεριλάβει τη New Coke στην πλοκή και στην καμπάνια της και, μάλιστα,  θα την κυκλοφορήσει σαν limited edition προϊόν.

We Are the World

Τον Μάρτιο του ‘85, ο Michael Jackson και ο Lionel Richie γράφουν μαζί το ‘We Are the World’ για να ευαισθητοποιήσουν την Αμερική σχετικά με τον λιμό της Αιθιοπίας. Το supergroup που συντόνισαν ονομάστηκε USA For Africa, είχε ονόματα όπως Bob Dylan, Ray Charles, Tina Turner, Willie Nelson, Stevie Wonder, Bruce Springsteen και Bette Midler, και έφερε πωλήσεις τετραπλού πλατινένιου που δόθηκαν για τον σκοπό.

Live Aid

Ξανά για τον λιμό της Αιθιοπίας, οι θρυλικές συναυλίες του Live Aid έγιναν ταυτόχρονα σε Λονδίνο, Φιλαδέλφεια και Πενσυλβανία, ενώ χώρες όπως η Σοβιετική Ένωση, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Γιουγκοσλαβία, η Αυστρία, η Αυστραλία και η Δυτική Γερμανία είχαν και αυτές τα δικά τους live. Το 40% περίπου του τότε πληθυσμού της γης παρακολούθησε τις παρουσιάσεις των συναυλιών στην τηλεόραση. Το Live Aid συνέβη λίγες μόλις ημέρες αφού συναντήσουμε ξανά την παρέα του Hawkins.

No Jacket Required, Phil Collins

«Καμία γυναίκα δεν μπορεί να αγαπήσει πραγματικά έναν άνδρα που ακούει Phil Collins». Επιστημονικά και μόνο, αυτή η ατάκα του υπέροχου ‘Sing Street’ δεν μπορεί να στέκει. Το 1985 ο Phil Collins ήταν ο πιο διάσημος άνδρας στον κόσμο. Το άλμπουμ του ‘No Jacket Requited’ έγινε διαμαντένιο (πάνω από 10 φορές πλατινένιο!), κέρδισε 3 Grammys, και ο ίδιος τραγούδησε στα Live Aid του Λονδίνου και της Φιλαδέλφεια με 5 ώρες διαφορά. Με τόσο λαό να ακούει Collins, όλο και κάποιος φαν του θα αγαπήθηκε πραγματικά.

Michael Jordan, Rookie of the Year

Με 28,2 πόντους κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι στην πρώτη του σεζόν, ο Jordan σχεδόν διπλασίασε τους φαν των Chicago Bulls στις κερκίδες και έφτασε την ομάδα του στα playoffs. Η ευχή τότε ήταν να τον πλαισιώσουν με κατάλληλους παίκτες που θα οδηγούσαν τους Bulls στη νίκη του πρωταθλήματος.

The Goonies

Μία από τις πιο άμεσες επιρροές που εντοπίσαμε κατά την 1η σεζόν του ‘Stranger Things’, ήταν το τεράστιο ‘Goonies’. Η ταινία που πριν δύο χρόνια μπήκε στο Eθνικό Μητρώο Κινηματογράφου της Αμερικής για να επιβιώσει για πάντα, επιστράτευσε μια αντίστοιχη ‘80s παρέα με τάση στους μπελάδες και γέννησε το απόλυτο motto: Goonies Never Say Die. Ο φόρος τιμής της σειράς ήταν η προσθήκη του κεντρικού ήρωα των Goonies, Sean Astin, στον ρόλο του άτυχου αλλά αξιολάτρευτου Bob Newby.

Back to the Future

Μία μόλις μέρα πριν οι Goonies του Hawkins γιορτάσουν την 4η Ιουλίου με πυροτεχνήματα και τη θέα της πόλης από ψηλά (δες το τρέιλερ), ο Marty McFly επιβιβαζόταν στο DeLorean και ετοιμαζόταν να κάνει κατάληψη των κινηματογραφικών αιθουσών επί 40 εβδομάδες. Το ‘Back to the Future’ ήταν η πιο επικερδής ταινίας του 1985 στην Αμερική και σίγουρα θα κερδίσει την αναφορά του στην 3η σεζόν.

The Breakfast Club

Πέρα από το ‘Back to the Future’ και τους ‘Goonies’, το ‘85 είχε ‘Brazil’, ‘The Color Purple’, ‘Out of Africa’, ‘M.A.S.K.’, διπλό χτύπημα από Stallone με τα πετυχημένα ‘Rambo First Blood Part II’ και ‘Rocky IV’, και το σκηνοθετικό μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Tim Burton με το ‘Pee-wee’s Big Adventure’. Αν έπρεπε όμως να συμπληρώσω το Top-3 μακρόπνοης επίδρασης της χρονιάς, το ‘Breakfast Club’ θα ήταν μονόδρομος. Όλα θα ήταν αλλιώς χωρίς το ‘Breakfast Club’.

Heaven, Bryan Adams

Τον Ιούλιο του ‘85, το ‘Shout’ των Tears for Fears ήταν στον δρόμο να γίνει Νο.1 στο Billboard 100. Το πέτυχε τον Αύγουστο. Άλλα κορυφαία τραγούδια στα τσαρτ ήταν το ‘A View to A Kill’ των Duran Duran – το πιο ζωντανό James Bond τραγούδι που έχουμε ακούσει ως τώρα – και το ‘The Power of Love’ από το σάουντρακ του ‘Back to the Future’. Ο βασιλιάς όμως την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν το ‘Heaven’ του Bryan Adams, μέχρι τουλάχιστον να αποκαθηλωθεί από το ‘Sussudio’ του Phil Collins.

Like A Virgin

Το 1985 ήταν τεράστια χρονιά για τη Madonna. Μετά την κυκλοφορία του ‘Like a Virgin’ το ‘84, η σταρ κυκλοφόρησε τα ‘Crazy For You’ και ‘Dress You Up’, όργωσε τα πάντα με το ‘Into the Groove’, έπαιξε στο ‘Desperately Seeking Susan’ και ξεκίνησε την πρώτη της περιοδεία με άνοιγμα τους Beastie Boys. Θα δούμε ποιοι από το καστ θα είναι τελικά φαν της μουσικής της, αλλά η φρέσκια φιλία της Eleven με τη Max σίγουρα προσφέρεται για αυτοσχέδια χορευτικά στο σπίτι.

The Boys of Summer

Είχε ήδη κυκλοφορήσει από το ‘84, αλλά η αποφασιστική του χρονιά ήταν το ‘85. Το μουσικό κλιπ του ‘Boys of Summer’ επηρεάστηκε αισθητικά από το γαλλικό Νέο Κύμα και, ανάμεσα σε άλλα βραβεία, κέρδισε και το Καλύτερο Βίντεο στα MTV Video Music Awards. Ο Don Henley θα κέρδιζε και το Grammy για Καλύτερη Ανδρική Ροκ Ερμηνεία. Αν δεν το χρησιμοποιήσουν για background σε σκηνή με κάποια από τα αγόρια του καλοκαιριού στο Hawkins, να το κλείσουν το μαγαζί.

Thundercats

Πολλά λατρεμένα παιδικά προγράμματα του ‘85 όπως το ‘Jem and the Holograms’, τα ‘Care Bears’ ή η ‘She-Ra’ θα ξεκινούσαν τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, οπότε δεν θα τα έχουν δει οι πρωταγωνιστές μας. Το ‘Thundercats’ όμως είχε προλάβει από τον Γενάρη. Η σειρά είναι εμβληματική και παράγει μέχρι και σήμερα T-shirts, cartoon και άλλο nerdy εμπόρευμα (και ευχές για live-action ταινία). Αν το target group έχει ξεφύγει ηλικιακά σε σχέση με τους βασικούς ήρωες, έχουμε τουλάχιστον την αδερφή του Lucas, Erica, που μπορεί να το τιμήσει.

Moonlighting

AP

Credit: AP Photo

Το ‘Moonlighting’ έγινε διάσημο για τις παλαβές του υποθέσεις αλλά, κυρίως, για τη χημεία των πρωταγωνιστών του. Ήταν ο OG των θα-είναι/δεν-θα-είναι μαζί ζευγαριών της μικρής οθόνης. Μέρος της κληρονομιάς του τελικά, έγινε και το γεγονός πως όταν οι ήρωες αποφάσισαν όντως να είναι μαζί, το κοινό εντόπισε την έλλειψη της έντασης και σταδιακά απομακρύνθηκε από τη σειρά. Ο David Addison (Bruce Willis) και η Maddie Hayes (Cybill Shepherd) είναι ίσως ο πιο βασικός λόγος που έχεις εκπαιδευτεί να περιμένεις το φινάλε μιας σειράς για το αίσιο, ρομαντικό τέλος των πρωταγωνιστών της. Οι δημιουργοί φοβήθηκαν τόσο από την κατάληξη του show που δεν θα έπαιρναν ξανά το ίδιο ρίσκο. Σιγά-σιγά αυτός ο φόβος θα έμπαινε και στο ίδιο το DNA του μέσου. Η μητέρα του Mike και της Nancy θα μπορούσε να είναι φαν.

Skeleton Crew, Stephen King

Στις αρχές του καλοκαιριού, ο Stephen King θα κυκλοφορούσε το ‘Skeleton Crew’. Μια συλλογή από 16 διηγήματα, 2 ποιήματα και τη νουβέλα ‘Mist’ που θα γινόταν στην πορεία ταινία και σειρά. Η πιο ώριμη δουλειά του King ως τότε αγαπήθηκε από τους κριτικούς, ενώ οι εκδόσεις Putnam είχαν ετοιμάσει 500.000 αντίτυπα ήδη από την 1η έκδοση. Ο King είναι μία από τις πιο αγαπημένες αναφορές των αδερφών Duffer για το ‘Stranger Things’, οπότε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα δούμε ξανά επιρροές.

Handmaid’s Tale

Ίσως λόγω της μεταφοράς του σε άλλη ψηφιακή πλατφόρμα να μην το δούμε, όμως υπό κανονικές συνθήκες, το ‘Handmaid’s Tale’ της Margaret Atwood θα βρισκόταν σίγουρα στα χέρια της Nancy. Το δυστοπικό μυθιστόρημα της συγγραφέως κέρδισε το Governor General’s Award και το βραβείο Arthur C. Clarke τη χρονιά που κυκλοφόρησε και τριάντα χρόνια μετά παραμένει επίκαιρο.

Pictionary

AP

Credit: AP Photo

Το Pictionary είναι ουσιαστικά παντομίμα με ζωγραφιές. Τα αγόρια και η Max έχουν προτιμήσει arcade games ως τώρα, αλλά μπορούσαν να παίξουν και κάτι τέτοιο για την αλλαγή. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε από την Angel Games Inc. το ‘85 και με τα χρόνια πήρε – και έχει ακόμη – τεράστιες διαστάσεις δημοτικότητας.

Where in the World is Carmen Sandiego?

Στόχος του video game ήταν να συλλάβεις τους κλέφτες κακούς της Carmen Sandiego που είχαν σκορπιστεί σε όλο τον κόσμο και στη συνέχεια να συλλάβεις και την ίδια την Carmen. Το παιχνίδι απέκτησε έκτοτε πάρα πολλές εκδόσεις και μορφές, παρωδίες και σειρές στην τηλεόραση, με πιο πρόσφατη την ‘Carmen Sandiego’ του Netflix. Εκτός από την Gina Rodriguez που δίνει τη φωνή της στην Carmen, στο dubbing συμμετέχει και ο Finn Wolfhard που υποδύεται τον Mike. Το ‘Stranger Things’ έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν παιχνίδια της εποχής για να λύσει τα μυστήριά του και το συγκεκριμένο game είναι απολύτως κατάλληλο για νέους γρίφους.

Super Mario Bros.

AP

Credit: AP Photo

Μοναδική εξαίρεση στη λίστα, το Super Mario Bros. δεν είχε ήδη κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του ‘85. Θα κυκλοφορούσε λίγους μήνες αργότερα, αν και ως τώρα η ακριβής ημερομηνία έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση. Σίγουρα πάντως βγήκε μέσα στη χρονιά και έτσι ίσως οι δημιουργοί δεν καταφέρουν να αντισταθούν στον πειρασμό κάτι τόσο θρυλικού χάριν χρονικής ακριβείας. Για μεγαλύτερο φαν του βάζουμε υποψήφιο τον Justin.

ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ:

Πώς το ‘Stranger Things’ έγινε τηλεοπτικό φαινόμενο
Ποιο πιτσιρίκι του ‘Stranger Things’ είσαι;
Το νέο μέλος του καστ είναι χολιγουντιανή αριστοκρατία