DISNEY

Το ‘DuckTales’ επιστρέφει 27 χρόνια μετά κι έχουμε τρέιλερ

Οι 'Παπιοπεριπέτειες' έρχονται ξανά αυτό το καλοκαίρι με νέες ιστορίες του Σκρουτζ και των ανιψιών του.

Για τους φίλους και τις φίλες της νοσταλγίας, της Disney και του αισθητικά ιδιαίτερου animation, έχουμε φανταστικά νέα. Το ‘DuckTales’ επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι. Αυτό δεν είναι ακριβώς νέο φυσικά γιατί έχει ανακοινωθεί πολύ καιρό τώρα- το φρέσκο της υπόθεσης είναι το τρέιλερ που έχουμε επιτέλους, καθώς παίρνουμε μια καλύτερη ιδέα τόσο για το στυλ του animation όσο και για το τι είδους ιστορίες μπορούμε να περιμένουμε.

Τα βασικά: To ‘DuckTales’, γνωστό στην Ελλάδα και ως ‘Παπιοπεριπέτειες’, παιζόταν με επιτυχία στα τέλη των ’80s στην Αμερική για 4 σεζόν και πολλοί το θυμόμαστε από τα δικά μας παιδιά πρωινά. Προσωπικά υπάρχουν σκηνές από την πρώτη εκείνη μεγάλη περιπέτεια, με τον αρχαίο ναό να καταρρέει πάνω από στρώματα λάβας, που παραμένουν τυπωμένες στον εγκέφαλό μου.

Εκείνη η σειρά, διάσημη μεταξύ άλλων και για την επίμονη απουσία του Ντόναλντ Ντακ, κατά κύριο λόγο μετέφερε στην οθόνη ιστορίες του Carl Barks, μιλάμε εξάλλου για μια περίοδο όπου ο Don Rosa μόλις ξεκινούσε τις δικές του παπιοπεριπέτειες στα κόμικς, οπότε δε θα μπορούσε να έχει γίνει και κάτι διαφορετικά.

Τώρα ο τίτλος επιστρέφει, με updated στυλ και με καλλιτεχνικό υπεύθυνο τον Sean Jimenez, που παλιότερα έχει δουλέψει στο αριστουργηματικό ‘Gravity Falls’. Επίσης στη μόνιμη παρέα θα έχει μεγαλύτερο ρόλο η μικρή Webby, επειδή ζούμε στο 2017 πια, τα δύο από τα τρία ανιψάκια θα τα παίζουν ο Danny “Abed” Pudi κι ο Ben “Jean-Ralphio” Schwartz, και πάνω απ’όλα, τον Scrooge θα τον ερμηνεύει ο 10ος Doctor αυτοπροσώπως, ο David Tennant.

Δες το πρώτο τρέιλερ κι άκου τον Tennant σε έναν voice ρόλο που ξεκάθαρα γεννήθηκε για να παίξει:

 

Αρκετά πράγματα που μπορούμε να σχολιάσουμε εδώ, αλλά το κυρίαρχο είναι μάλλον η επιλογή ιστορίας για ξεκίνημα. Είναι λογικό, μιας και κατά τα φαινόμενα η σειρά δανείζεται υλικό από τα ‘Χριστούγεννα στο Βουνό της Αρκούδας’ του Carl Barks όπου ο Ντόναλντ πηγαίνει τα ανιψάκια στον απομονωμένο Σκρουτζ ο οποίος μέσω της επαφής του με τα πιτσιρίκια έρχεται ξανά σε επαφή με το ένδοξο παρελθόν του ως εξερευνητής και κυνηγός περιπετειών.

Λατρεμένη λεπτομέρεια είναι το μεγάλο κάδρο πάνω από το τζάκι της έπαυλης, που φυσικά παραπέμπει στον κλασικό πίνακα του Barks.

Ταυτόχρονα αξίζει να σημειώσουμε πως η ίδια ιστορία αποτέλεσε και αφηγηματική κορύφωση στο ‘Βίος και Πολιτεία του Σκρουτζ ΜακΝτακ’ του Don Rosa, οπότε γεννιέται μια φυσιολογική απορία σχετικά με το αν η νέα αυτή σειρά θα διασκευάζει Barks όπως η παλιά, Rosa, συνδυασμό των δύο, ή τίποτα από τα δύο. Ο Rosa έχει έτσι κι αλλιώς αντλήσει πολλή έμπνευση και υλικό από τον Barks, οπότε ο συνδυασμός θα ερχόταν πολύ φυσικά, δηλαδή θα ήθελα πολύ να δούμε το ‘Χαμένοι στις Άνδεις’ και μια-δυο σεζόν αργότερα να σκάσει η ‘Επιστροφή στη Μονοτονία’.

(Η σειρά έχει ήδη ανανεωθεί για 2η σεζόν, πριν καν την πρεμιέρα.)

Επιπλέον, το έργο του Rosa θα ταίριαζε σε μια πιο μοντέρνα λογική serialization πολύ καλύτερα από ό,τι οι παλιές περιπέτειες του Barks, που δεν είχαν καθόλου εσωτερική συνέχεια πλοκής και δραματουργίας. Οι τελευταίες ιστορίες του Rosa μοιάζουν έτσι κι αλλιώς με κάποιου είδους κρυφού μυθολογικού κρεσέντου, χτίζοντας προς την μεγάλη εξιλέωση του Σκρουτζ ΜακΝτακ.

Ή απλά θα έχουμε ράντομ κυνήγια θησαυρού που και σε αυτό δε θα πω όχι.

Όπως και νά’χει, σύντομα θα ξέρουμε περισσότερα, υποθέτω. Η ημερομηνία πρεμιέρας δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά ξέρουμε πως η σειρά έρχεται κάπου μες στο καλοκαίρι. Δηλαδή #καλοκαιράκι.

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΠΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

Συνέντευξη με τον Don Rosa
‘Το Χρυσάφι του Πειρατή’: Οι πρώτες σελίδες που σχεδίασε ο Carl Barks
Τα 25 αγαπημένα μου τεύχη ΚΟΜΙΞ