THE WALKING DEAD

The Walking Dead S9E01: O Θεός συγχωρεί, η Maggie όχι

Το πρώτο επεισόδιο της 9 σεζόν (της τελευταίας του Rick) με τίτλο A New Beginning μας άφησε βαθιά προβληματισμένους. Προσοχή, ακολουθούν spoilers.

To άψυχο σώμα του δόλιου Gregory στη μέση του Hilltop. Έτσι τελειώνει το πρώτο επεισόδιο της νέας σεζόν (δια χειρός νέας showrunner) που μας ταξιδεύει 1 ½ χρόνο μετά την μάχη του Rick και του Negan στα μαρμαρένια αλώνια / λιβάδια.

 

Εκεί που όλοι -ξεκινώντας από τον Rick- έχουν hipster μούσια, ιππεύουν άλογα (πάπαλα η βενζίνη, από ότι κατάλαβα, όσο και να προσπαθεί ο Eugene), φοράνε καπέλα (του Gabriel τον κάνει να μοιάζει σαν μισότρελος, της Carol λες και είναι χαζοβιόλα) και ζουν αρμονικά ο ένας δίπλα στον άλλο.

 

Εντάξει, περίπου αρμονικά. Υπάρχουν εκείνοι που αναπολούν τους Saviors και γράφουν ‘αγαπησιάρικα’ συνθήματα για αυτούς στους τοίχους. Το Hilltop έχει βαρεθεί να ταΐζει τα ρεμάλια του Sanctuary χωρίς να παίρνει κάτι σε αντάλλαγμα. Και γενικά η ισορροπία είναι εύθραυστη, αλλά υπαρκτή. Όπως ακριβώς στις ΗΠΑ μετά τον εμφύλιο (σωστά Michonne, που τυχαία κόλλησες όταν είδες τη συγκεκριμένη αφίσα).

 

Τον Gregory που λέγαμε τον κρέμασε η Maggie, που βγήκε δήμαρχος μετά από εκλογές που κάνανε (με εκείνον αντίπαλο) κανονικά και με τον νόμο.

Με εκτελεστή τον Daryl, που συμφωνεί μαζί της ότι ήταν λάθος του Rick και της Michonne να αφήσουν τον Negan ζωντανό και, επίσης, δεν γουστάρει καθόλου να συνεχίσει να είναι ‘επιστάτης’ στο Sanctuary.

Η αλήθεια είναι ότι ο Gregory το προκάλεσε όλο αυτό. Πρώτα έβαλε λόγια σε ένα χαροκαμένο αλκοολικό πατέρα να επιτεθεί στην Maggie (στην οποία χρέωσε τον θάνατο του γιου του) ενώ εκείνη έκανε βόλτα το μωρό της στο καροτσάκι. Και μετά της επιτέθηκε ο ίδιος με μαχαίρι για να ολοκληρώσει τη δουλειά.

 

Αυτό, όμως, που δεν ήξερε όταν κατάστρωνε το ηλίθιο σχέδιό του (της είπε ότι κάποιος πειράζει τον τάφο του Glenn για να την ‘ρίξει’ στην παγίδα) είναι ότι η Maggie δεν είναι Rick.

Δεν συγχωρεί, τιμωρεί. Και μάλιστα ατάκα και επιτόπου αφού, λίγες ώρες μετά την απόπειρα, βρέθηκε κρεμασμένος.

Ένας αποτελεσματικά εκτελεσμένος θάνατος που έχει στόχο να μας δείξει πως το ρήγμα μεταξύ του (αποχωρούντος από την σειρά, αν και κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε) Rick και της Maggie είναι βαθύ και ανυπέρβλητο.

 

Μια αναγκαστική εξέλιξη καθώς με κάποιον τρόπο οι σεναριογράφοι οφείλουν να καλύψουν το κενό του Rick, μπουστάροντας άλλους χαρακτήρες στη σειρά. Αν και ο Daryl, εκείνος που όλοι θέλουμε να δούμε αρχηγόπουλο, επιμένει να κινείται στους δικούς του, μοναχικούς ρυθμούς.

 

Ο συγκεκριμένος θάνατος δεν με ενόχλησε (ούτε όμως και με άγγιξε ιδιαίτερα). Εκείνο όπως που με ενόχλησε ήταν η ηλιθιότητα του να βλέπεις τον βασιλιά (επίσημο αμόρε πλέον της Carol, μέχρι και πρόταση γάμου της έκανε) να περπατάει πάνω στο γυάλινο πάτωμα του μουσείου κρατώντας το άροτρο- λάφυρο και μετά να απορεί που το πάτωμα σπάει και εκείνος σκάει φαρδύς πλατύς πάνω σε ένα μάτσο Walkers.

 

Κρίμα, γιατί η εκδρομή της παρέας στην ερειπωμένη Ουάσινγκτον, προκειμένου να πάρουν ένα κάρο, ένα άροτρο, ένα κανό και δυο ντουζίνες σπόρους από το μουσείο, ήταν το οπτικό χαιλάιτ του επεισοδίου. 

 

(Μαζί φυσικά με τη σκηνή στα αποδυτήρια όπου βλέπουμε ζωγραφισμένη την εξελικτική πορεία του ανθρώπου από πίθηκο και μετά, με το τελευταίο καρέ να είναι ένας Walker που βρίσκεται τυχαία καρφωμένος εκεί)

Η αλήθεια είναι ότι, το συγκεκριμένο επεισόδιο, μας γεμίζει ελπίδα ότι φέτος θα δούμε κάτι διαφορετικό, λιγότερο αναμενόμενο και λιγότερο αργό (από άποψη ταχύτητας της πλοκής). Αλλά αυτά δεν λέμε, εμείς οι πιστοί φαν, κάθε χρόνο;

Οπότε, όσον αφορά το New Beginning, προτείνω να κάνουμε πως δεν παρατηρήσαμε κανένα μα κανένα πρόβλημα. Καβάλα στην Ουάσινγκτον αυτοί. Καβάλα στην τρέλα μας εμείς.

* Το ‘Walking Dead’ προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 22.45 μέσω του FOX.