THE WALKING DEAD

The Walking Dead S9E05: Άσμα ηρωικό και πένθιμο

Το 5ο επεισόδιο της 9ης σεζόν με τίτλο 'What Comes After' δεν ξεχνιέται εύκολα. Προσοχή, ακολουθούν spoilers.

Κάτι έχει νεκρώσει μέσα μου. Μάλλον πρέπει να δω άμεσα καρδιολόγο. Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι ο ηρωικός θάνατος του Rick, που ανατίναξε την -γεμάτη Walkers- γέφυρα προκειμένου να μην επιχειρήσουν να τον σώσουν οι ‘καμικάζι’ δικοί του από την ορδή Walkers, με άφησε σχεδόν αδιάφορο.

Είπαμε. Εγώ έχω το πρόβλημα. Τόσο σοβαρό που δεν μου πάει με τίποτα καρδιά να χώσω κάποιο βαρύγδουπο άρθρο στο review όπως το Rolling Stone που το χαρακτήρισε ως ‘Το Walking Dead αποχαιρετά τον ήρωά του και μια ολόκληρη τηλεοπτική εποχή’.

Αν εξαιρέσεις δηλαδή την στιγμιαία αισθητική μεγαλοπρέπεια του να παρακολουθείς ένα μάτσο φλεγόμενους Walkers να κάνουν βουτιά στο κενό, το όλο σκηνικό, με τον Rick να ξεπασαλώνεται (χρησιμοποιώντας τη ζώνη του) από το σιδερένιο παλούκι στον οποίο αφήσαμε καρφωμένο στο προηγούμενο επεισόδιο, να καβαλάει το άσπρο άλογο (που τον περίμενε δίπλα του παρά τον άμεσο κίνδυνο να γίνει μεζές) και να προσπαθεί να ξεφύγει από την ορδή, λιποθυμώντας και βλέποντας παραισθήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, δεν μπορώ να πω ότι με συγκίνησε ιδιαίτερα.

Προφανώς και χάρηκα που είδαμε ξανά -εντός των καλοφτιαγμένων παραισθήσεων- παλιούς γνωστούς όπως τον Shane στο περιπολικό (που τον ρώτησε τι κάνει η κόρη του η Judith-η δική του κόρη εννοώ), τον Hersel στο υπέροχο λιβάδι (που του είπε βασικά να μην ανησυχεί για την Maggie) και την Sasha (στο υπέροχο λιβάδι γεμάτο νεκρούς-συμπεριλαμβανομένου του Daryl, της Maggie και όλων των υπολοίπων).

Αλλά με εκνεύρισε το γεγονός ότι, όταν π.χ. τον στρίμωξαν οι Walking Dead στην παράγκα, και κατάφερε -παρότι αιμόφυρτος- να ξεφύγει. Και το άλογο τον περίμενε απέξω. Λες και του είχε τραβήξει χειρόφρενο ένα πράγμα. Επίσης θα περίμενα να δω και άλλους guest star στην όλη φάση. Όπως τον Glenn και τον Carl, για παράδειγμα.

Ευτυχώς, τουλάχιστον, που δεν είχαμε κανένα ‘ξώφαλτσο’ happy end όπως σε μια από τις παραισθήσεις του όπου, ενώ είναι στην άκρη της γέφυρας, τελικά έρχονται και τον σώζουν οι δικοί του άνθρωποι. Με την Michonne να τον φιλάει, να του λέει ότι τον ερωτεύτηκε επειδή είναι μαχητής και καπάκι να του ζητάει να παλέψει για εκείνη.

Από την άλλη, αν εξαιρέσουμε τη φάση με τον Rick, που τελικά -δεν ξέρω αν στο ανέφερα- ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕ ΟΕΟ αλλά τον μετέφεραν μακρυά με ελικόπτερο οι μυστηριώδεις συνεργάτες της Jadis, η οποία τον βρήκε ‘καψαλισμένο’ στη άκρη του ποταμιού, (σ.σ. από την σειρά ο Rick τελείωσε, αλλά ανακοινώθηκε ότι θα είναι πρωταγωνιστής σε 3 τηλε-ταινίες που ετοιμάζονται) το επεισόδιο ήταν μια χαρά μούρλια, όπως ήταν και όλα τα υπόλοιπα της σεζόν μέχρι τώρα.

Η οργισμένη Maggie π.χ. (την οποία επίσης βλέπουμε δυστυχώς για τελευταία φορά αυτή τη σεζόν-ενδεχομένως και για πάντα) ήταν άκρως πειστική όταν κατάφερε να κάνει την Michonne να της δώσει τα κλειδιά στο κελί του Negan και βρέθηκε, αντί να τον σκοτώνει, να τον ‘λυπάται’ αφού εκείνος έπεσε κυριολεκτικά στα πόδια της για να την ψήσει να τον αποτελειώσει προκειμένου να βρεθεί ξανά με την γυναίκα του. Μόνο που, για αυτόν, τα ισόβια ήταν χειρότερη τιμωρία. Οπότε η Maggie τον καταδίκασε ξανά σε αυτά.

Και η Judith Grimes, οπλισμένη με την κατάνα της ‘μητέρας’ της και το εξάσφαιρο του πατέρα της, μια μικρή αποκάλυψη. Ναι, βλέπεις, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του επεισοδίου είναι το τέλος του. Εκεί που βλέπουμε την -10χρονη πλέον- Judith να βοηθάει μια εγκλωβισμένη ομάδα να μπει στο νέο και διευρυμένο βασίλειο της επόμενης μέρας.

Για κάποιους αυτό, το ότι ο Rick τελικά δεν πέθανε, είναι ακόμη χειρότερη ‘δειλία’ εκ μέρους των παραγωγών από ότι η φάση με τον Glenn και τον σκουπιδοτενεκέ. Για εμένα είναι απλώς ανακούφιση. Όπως είναι ανακούφιση το ότι, επειδή ακριβώς η δράση μεταφέρεται 6 χρόνια μετά, δεν θα δούμε και κανέναν να θρηνεί με μαύρο δάκρυ για πάρτη του.

Τι μένει για το τέλος; Το δάκρυ που έριξε ο Daryl όταν είδε τον Rick -φαινομενικά- να πεθαίνει. Ένα δάκρυ για τον αδελφό του. Και ένα δάκρυ για τον ίδιο που πλέον, όπως όλοι έχουμε καταλάβει, θα αναγκαστεί να πάρει όλη τη σειρά στις πλάτες του.

*Το ‘Walking Dead’ προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 22.45 μέσω του FOX.